ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OSCE: Un impas bugetar pune în pericol misiunile de observare a alegerilor din Ucraina şi R. Moldova

15:57 | 10.01.2019 Categorie: Externe

Viena, 10 ian. /MOLDPRES/. O dispută privind bugetul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pune în pericol eforturile de planificare a misiunilor de observare a alegerilor viitoare din Ucraina şi Republica Moldova, au declarat joi diplomaţi din cadrul organizaţiei, reuniţi joi la Viena, transmite dpa, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Franţa se opune aprobării bugetului pentru 2019 al organizaţiei, de circa 138 milioane de euro (158 milioane de dolari), afirmând că state central-asiatice bogate în resurse energetice nu plătesc o cotă corectă de contribuţie.

„Această situaţie este nejustificată şi nesustenabilă. Este o sfidare la adresa unui multilateralism credibil”, a transmis pe Twitter ambasadoarea Franţei pe lângă OSCE, Veronique Roger-Lacan, săptămâna trecută.

SUA contribuie cu 13% la bugetul OSCE, în timp ce Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia asigură în jur de 10% fiecare.

În schimb, state precum Uzbekistan şi Kazahstan au o contribuţie de 0,2% fiecare, iar Rusia, de 4%.

Potrivit unui diplomat de la Viena, Franţa refuză să aprobe bugetul anual dacă baremele de contribuţie nu vor fi modificate.

Ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak, care a preluat preşedinţia prin rotaţie a OSCE în ianuarie, a lansat un apel la compromis cu ocazia reuniunii celor 57 de state membre, joi, la Viena.

„Deja am auzit că va fi afectată capacitatea (Biroului pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului al OSCE) de a se pregăti misiuni importante de monitorizare de alegeri”, a avertizat Lajcak.

Finanţarea misiunii de monitorizare a conflictului din estul Ucrainei, formată din aproape 800 de persoane neînarmate, nu va fi însă afectată de impasul bugetar. Aceasta se face dintr-un buget separat, aproape egal cu bugetul general anual al OSCE, menţionează dpa.

img19000165

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!