ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Petru Hadârcă: ”Anul trecut, am jucat roluri în teatru și am montat spectacole la Chișinău, Iași și București”

16:43 | 10.01.2019 Categorie: Cultură

Interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția Informațională de Stat MOLDPRES de către Petru Hadârcă, Artist al Poporului, directorul general al Teatrului Național ”Mihai Eminescu”.

MOLDPRES: Domnule director, cum a fost anul 2018 pentru instituția pe care o conduceți?

Petru Hadârcă: Am avut mai multe proiecte dedicate Centenarului Unirii. Cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale a fost consacrată integral acestui eveniment. Pentru prima oară, la Reuniune au participat toate teatrele naționale românești: din București, Iași, Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara, precum și cele din R. Moldova. Toți au adus din repertoriul lor câte două spectacole din dramaturgia românească. Noi am deschis Reuniunea cu spectacolul ”Carnavalul” după I. L. Caragiale, montat de regizorul român Alexa Visarion, care este o enciclopedie a universului Caragiale. Cu premiera acestui spectacol am inaugurat și stagiunea, și Reuniunea Teatrelor Naționale. Pe 1 octombrie 2018 am participat la Festivalul de Teatru de la Vaslui cu spectacolul ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, iar pe 12 octombrie – la Festivalul de Comedie de la Galați cu spectacolul ”Balamucul vesel”, la care am fost prezenți în calitate de invitați de onoare, dat fiind faptul că anterior am luat Marele Premiu la acest festival. La 23 octombrie, am participat la Festivalul Național de Teatru de la București cu spectacolul ”KRUM” de Hanoch Levin, în regia Luminiței Țâcu. Pe 5, 6 și 7 noiembrie am jucat trei spectacole la Buzău: ”Steaua fără nume”, ”Balamucul vesel” și ”În ochii tăi fermecători”, după  care, la 11 noiembrie,  am participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Brașov, cu spectacolul ”În ochii tăi fermecători”. Și aici, conform tradiției, am  încheiat festivalul cu un spectacol, cu care la ediția precedentă am obținut Marele Premiu. În decembrie  am fost la Cluj, în cadrul Săptămânii Teatrelor Naționale organizate de teatrul din acest oraș. În 2018 am avut două coproducții: ”Miss liberty - Ultimul Madrigal” cu Teatrul Național din Târgu-Mureș și spectacolul ”Sfatul Țării”,  cu Teatrul Național din Iași, premiera căruia a avut loc pe 30 decembrie.

M.: Cum ați început acest an și ce aveți de gând să realizați în 2019?

P.H.:  Pe 19 și 20 ianuarie, va avea loc premiera spectacolului ”Livada de vișini” de A. P. Cehov, în regia lui Alexandru Cozub. Paralel, se joacă spectacolele din repertoriu. Pe 22 ianuarie, vom juca la Iași spectacolul ”Sfaturi Țării”, pe 23 ianuarie – ”Livada de vișini” și pe 24 ianuarie – ”Carnavalul”.  Pe 26 ianuarie, spectatorii ne așteaptă la Teatrul Național din București, unde vom prezenta, de asemenea, ”Carnavalul”, iar duminică, 27 ianuarie, în aceeași sală – ”Livada de vișini”. În luna februarie vom juca pentru spectatorii de la Chișinău.

M.: Ce a reușit să realizeze în 2018 actorul și regizorul Petru Hadârcă?

P.H.: Am realizat roluri și spectacole, atât în scenă, cât și la Radio București. Am început anul trecut cu premiera la teatrul nostru a spectacolului ”Balamucul vesel” de S.T. Burke. La Teatrul Național Radiofonic din București am montat patru spectacole: ”Cinci ani în Donbas”, ”Sfaturile Melaniei”, precum și două spectacole radiofonice dedicate Sfatului Țării: ”Lumină pentru Basarabia” și ”Întoarcerea acasă”. Am jucat în ”Carnavalul” rolul lui Crăcănel și cel al polițistului american în ”Miss liberty - Ultimul Madrigal” de Mircea M. Ionescu.  La Iași, am montat împreună cu Cristian Hadji Culea spectacolul ”Sfatul Țării”. Astfel, în 2018, am jucat roluri și am montat spectacole la Chișinău, Iași și București.

M.:  Mulțumesc pentru interviu. Mult succes!

img19000170

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!