ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Unificată de Control s-a reunit în prima sa ședință din anul 2019

14:26 | 11.01.2019 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. În ședința din 10 ianuarie curent, Comisia Unificată de Control și-a focusat discuțiile pe propunerile delegației moldovenești de a elabora un mecanism de monitorizare a Zonei de Securitate în corespundere cu angajamentele asumate în baza protocolului semnat în ianuarie 2017, a comunicat agenției MOLDPRES Biroul politici de reintegrare.

Refuzul reprezentanților Tiraspolului de a accepta acest demers a generat dispute aprinse între participanți. Argumentele prezentate de către delegația Republicii Moldova, susținute și de către reprezentanții Ucrainei, ar înlătura deficiențele semnalate anterior și ar asigura neadmiterea incidentelor în Zona de Securitate. 

La fel, a fost respinsă și propunerea delegației moldovenești de a antrena Misiunea OSCE la elaborarea unui astfel de mecanism de monitorizare. 

Totodată, a fost abordată activitatea observatorilor militari și rapoartele acestora, în special, refuzurile de a semna unele rapoarte care nu reflectă obiectiv încălcările comise în Zona de Securitate. 

Delegația Republicii Moldova a reiterat că asemenea situații sunt cauzate de lipsa unei reglementări distincte a activității Comandamentului Militar Întrunit. În calitate de argumente au fost prezentate cazuri, în care unele aplicații militare desfășurate în Zona de Securitate și mediatizate inclusiv pe site-urile oficiale, nu se regăsesc în rapoartele observatorilor militari (fapt care a determinat reprezentanții militari ai Republicii Moldova să nu vizeze asemenea proiecte de acte incomplete). 

Delegația Chișinăului s-a referit la termenul îndelungat, pe parcursul căruia părțile nu pot ajunge la un consens pentru unele subiecte importante. 

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia a audiat comandanții militari cu privire la evoluția aspectelor plasate în responsabilitatea acestora, a aprobat rapoartele Comandamentului Militar Întrunit pentru perioadele 19-25 decembrie 2018, 26 decembrie 2018-01 ianuarie 2019, 02-08  ianuarie 2019, precum și Planul măsurilor prioritare ale contingentelor militare ale Forțelor Întrunite de menținere a păcii pentru anul 2019. 

Comisia Unificată de Control se va reuni în următoarea ședință la 17 ianuarie.

img19000201

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!