ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost instituit Consiliul național pentru drepturile omului

09:06 | 11.02.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea privind instituirea Consiliului național pentru drepturile omului. Scopul noului organ consultativ al guvernului este coordonarea elaborării și implementării documentelor de politici în domeniul drepturilor omului, monitorizării și evaluării acestora, implementării tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova este parte și respectării angajamentelor asumate, informează MOLDPRES.

Mecanismele de coordonare a implementării documentelor de politici în domeniul drepturilor omului practicate de Republica Moldova până în prezent au avut un caracter sporadic și, astfel, inconsecvent, constată Ministerul Justiției. În prezent, există mai multe structuri responsabile de domenii foarte importante, din punct de vedere a asigurării promovării drepturilor omului, care nu interacționează.

Potrivit Regulamentului, Consiliul va avea un secretariat permanent care va coordona procesul de elaborare a planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului și a altor documente de politici în domeniul drepturilor omului. De asemenea, va monitoriza şi evalua implementarea documentelor de politici în domeniul drepturilor omului în baza informațiilor prezentate de autoritățile publice și alte persoane interesate.

Secretariatul va coordona activitatea autorităților publice de elaborare a rapoartelor cu privire la implementarea tratatelor internaţionale din domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova este parte, precum și procesul de implementare la nivel naţional a recomandărilor formulate de mecanismele internaționale de protecţie a drepturilor omului. Se instituie coordonatorul în domeniul drepturilor omului, care va constitui unitatea de interacțiune a secretariatului permanent cu fiecare autoritate publică, atât de nivel central, cât și local.

Consiliul va avea structuri locale care vor elabora planuri și programe locale privind punerea în aplicare a documentelor de politici naționale în domeniul drepturilor omului.

Instituirea Consiliului național pentru drepturile omului este prevăzută de Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană în perioada 2017 – 2019.

img19001139

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!