ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sistemul Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere va fi implementat în parteneriat public-privat

09:35 | 11.02.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Sistemul Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere în Republica Moldova se preconizează a fi implementat în parteneriat public-privat. Guvernul a aprobat astăzi obiectivele, condițiile parteneriatului public-privat în vederea creării acestui sistem și cerințele generale privind selectarea partenerului privat, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, drepturile și obligațiile aferente implementării și operării tehnice a Sistemului Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere urmează a fi transmise către un investitor privat, care va efectua investiții din surse proprii în termen de cel mult 6 ani din data semnării contractului.

Studiul de fezabilitate realizat arată că suma totală a investițiilor se ridică la 21 milioane de euro, care urmează a fi atrase pentru implementarea parteneriatului, iar perioada optimă de recuperare a investiției este de 25 ani, conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Investițiile efectuate pentru crearea Sistemului Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere sunt asigurate de partenerul privat, care la încetarea contractului de parteneriat public-privat, transmite Sistemul în proprietatea partenerului public. Partenerul privat își va recupera investiția din contul acumulărilor obținute în rezultatul amenzilor aplicate urmare a încălcărilor înregistrate de Sistem, care se vor contabiliza separat de încasările acumulate din amenzile aplicate în mod tradițional de Inspectoratul General al Poliției. Partenerului privat îi revine 50% din suma totală a acumulărilor obținute în rezultatul amenzilor aplicate.

Hotărârea de guvern prevede organizarea de către Ministerul Afacerilor Interne și desfășurarea concursului public de selectare a partenerului privat, într-o singură etapă. MAI va încheia contractul de parteneriat public-privat cu partenerul privat selectat și va monitoriza executarea obligațiilor contractuale de către partenerul privat.

Crearea Sistemului Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere în Republica Moldova presupune instalarea camerelor de monitorizare și supraveghere video în locurile de interes public, crearea sistemului de înregistrare automată a încălcărilor regulilor de circulație rutieră pe drumurile Republicii Moldova, ceea ce va permite evaluarea în timp real a tabloului situațional în oraș și pe traseele naționale. Astfel, va fi asigurat volumul suficient de informații pentru a răspunde și a interveni prompt la incidente și problemele societății, spre exemplu, dar care nu se limitează la ambuteiaje și incidente în trafic; situații excepționale; infracțiuni stradale și acte de terorism.

img19001144

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!