ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cei doi piloți moldoveni, capturați în Afganistan în 2015, au fost eliberați

10:35 | 11.02.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Cei doi piloți moldoveni, capturați în Afganistan în anul 2015, au fost recuperați din prizonierat și se află la Moscova, Federația Rusă. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful statului Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit președintelui, timp de o săptămână, piloții vor fi aduși în țara noastră.

„Membrii echipajului munceau pentru guvernul american. Oficialii din SUA au făcut mai multe tentative de a-i salva, însă acestea nu s-au soldat cu succes. Anul trecut m-am adresat cu acest subiect conducerii Federației Ruse, iar în ultimele luni au fost întreprinse mai multe acțiuni pentru eliberarea cetățenilor moldoveni din captivitate. Acum două zile, cei doi concetățeni ai noștri au fost recuperați și transportați la Moscova. În prezent, piloții se află în spital și primesc îngrijiri medicale. Starea de sănătate a acestora este destul de bună. Timp de trei ani, ei au fost ținuți într-o groapă în pământ. După investigațiile medicale, aceștia urmează să ajungă acasă", a spus Dodon.

Elicopterul companiei aeriene VALAN, MI 17-1V, a fost capturat în Afganistan pe 24 noiembrie 2015, după o aterizare de urgenţă. Aeronava efectua zboruri în această țară conform unui contract cu guvernul SUA. La bord se aflau trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani. Unul dintre moldoveni a fost omorât, iar alți doi au fost luați ostatici de către talibani. 

img19001150

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!