ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Comrat va fi lansat un centru pentru femeile abuzate

12:26 | 12.02.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/.  Un centru pentru femeile care au suportat acte de violenţă în familie va fi deschis la Comrat. Un acord în acest sens a fost semnat recent între Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi executivul UTA Gagauz-Yeri, transmite MOLDPRES.

Potrivit viceguvernatorului autonomiei, Olesea Tanasoglo, autorităţile regiunii vor contribui prin toate mijloacele la deschiderea acestui centru pentru a susţine femeile ajunse în dificultate. “Vom depune toate eforturile pentru ca problema violenţei să apară tot mai rar în familiile noastre, iar centrul să se dezvolte şi să ofere securitate, protecţie, adăpost şi sprijin femeilor ajunse în impas”, a menţionat Olesea Tanasoglo, citată de gagauzinfo.md.

Centrul de la Comrat va putea găzdui până la 20 de femei, care vor putea găsi aici adăpostul şi susţinerea necesară, pentru o perioadă de şase luni.  Instituţia va fi proiectată astfel încât fiecare femeie să aibă odaie separată, dar bucătăria va fi comună. Pe lângă cazare, femeile vor beneficia de consiliere psihologică.

Pentru acest centru va fi amenajată o clădire, oferită de autorităţile autonomiei găgăuze. Pentru finanţarea proiectului vor fi alocaţi 90 de mii de dolari, însă mai este nevoie de o sumă de încă 15 mii de dolari care urmează să fie strânsă din donaţii.

Iniţiativa de la Comrat este susținută de proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD, cu sprijinul Guvernului Republicii Coreea. În cadrul acestui proiect, în UTA Găgăuzia vor fi create servicii de suport pentru victimele violenței în bază de gen. Femeile din cinci comunități din regiune, inclusiv orașul Comrat, vor putea beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali și juriștilor. Ele vor fi ajutate să-și găsească un loc de muncă sau să-și lanseze o afacere.

Conform datelor statistice, fiecare a patra femeie din Republica Moldova este supusă unei anumite forme de violenţă.

img19001198

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!