ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Gheorghe Țâbârnă își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

08:49 | 16.02.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Academicianul Gheorghe Țâbârnă,  chirurg oncolog,  doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, președinte al Academiei de Științe Medicale din R. Moldova, laureat al Premiului de Stat, deținător al ”Ordinului Republicii”, a împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1944 la Sângerei. În 1967 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, actualmente Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, după care, în 1967-1969 a urmat studiile în ordinatura clinică la Catedra chirurgie stomatologică a aceleiași instituții.  În perioada 1969-1972  a făcut aspirantura la Centrul Științific Oncologic ”N. N. Blohin” al Academiei de Științe Medicale din Moscova. În 1972 a susținut teza de doctor în științe medicale, iar în 1982, pe cea de doctor habilitat în medicină.

A fost angajat în calitate de colaborator științific la Institutul Oncologic din Moldova (1972). Din 1976 până în 1980, a  activat ca asistent la Catedra de oncologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, iar între anii 1980-1990, este docent al acestei catedre, iar din 1992 - profesor universitar.

Gheorghe Țâbârnă a organizat o direcție nouă în oncologie – Departamentul tumorilor capului și gâtului (1977), în care activează în calitate de conducător științific până în prezent. În perioada 1990-1995 a ocupat postul de director al Institutului Oncologic, șef al Catedrei de oncologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”, iar din 1995 este director adjunct pe problemele științei al Institutului Oncologic. Este fondatorul scolii științifice de chirurgie oncologică a regiunii capului și gâtului din Republica Moldova.

Pe parcursul activității sale, în calitate de savant-oncolog, a  editat peste 540 de lucrări științifice, inclusiv 16 monografii. A obținut 11 brevete de invenții. A elaborat metode noi de diagnostic și tratament chirurgical ale tumorilor capului și gâtului, in special ale laringelui, glandei parotide și tiroide, a contribuit la stabilirea unor criterii de diagnosticare precoce a cancerului și de profilaxie a acestuia. A elaborat metode raționale și optimale de chirurgie plastică în oncologie. A fost primul în republică, care a practicat metoda de criochirurgie în tratamentul tumorilor maligne și metoda microchirurgicală în oncologie.

În 2008 i-a fost acordat titlul de laureat al Premiului de Stat pentru ciclul de lucrări  „Noi tehnologii în combaterea cancerului”. De asemenea, academicianul Gheorghe Țâbârnă a fost distins cu titlul ”Om Emerit” cu ordinul ”Gloria Muncii”, ”Ordinul Republicii” și cu medalia ”Nicolae Testemițanu”.

img19001343

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!