ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un centru pentru copiii în dificultate va fi deschis la Ceadâr-Lunga

11:55 | 14.03.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Un Centru de plasament temporar pentru copiii ajunşi în dificultate va fi deschis la Ceadâr-Lunga, în urma unui parteneriat dintre administraţia locală, o organizaţie neguvernamentală, cu susţinerea donatorilor externi, transmite MOLDPRES.

Programul Centrului prevede pentru beneficiari cazare de la o lună şi până la jumătate de an. În această perioadă, serviciile de asistenţă socială împreună cu poliţia  vor căuta soluţii pentru fiecare copil în parte, inclusiv loc de trai. Ulterior, autorităţile vor monitoriza modul de viaţă şi condiţiile de întreţinere a fiecărui minor. „Scopul principal al acestui centru constă în ajutorarea copiilor care au ajuns într-o stare grea a vieţii  în susţinerea lor la integrarea în societate”, afirmă surse din administraţia raionului Ceadâr-Lunga.

Această instituţie va fi prima de acest fel în autonomia găgăuză. Or, în caz când sunt depistaţi copii, rămaşi fără îngrijire sau domiciliu, aceştia sunt cazaţi în diferite structuri sociale din ţară. Conform datelor poliţiei locale, în prezent, la Inspectoratul din Ceadâr-Lunga sunt înregistraţi 56 de copii defavorizaţi. Statistica arată că mare parte din ei  fug de acasă şi practică vagabondajul. Totodată, potrivit informaţiilor oficiale, în raionul Ceadâr-Lunga, în fiecare an, peste zece copii sunt supuşi diferitelor forme de violenţă în familie.

„Centrul de plasament  pentru copiii ajunşi în dificultate va fi amenajat pe teritoriul Spitalului raional din Ceadâr-Lunga, fapt ce va înlesni asistenţa medicală a beneficiarilor. Instituţia va dispune de  camere pentru fete şi băieţi, pentru mame cu copii, o bucătărie, o cantină spaţiu pentru odihnă, bloc sanitar, precum şi încăperi pentru activităţi metodice şi educaţionale, consultanţă socială, psihologică, juridică etc.”, au precizat sursele amintite.

Proiectul este realizat  din mijloacele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei și Alianța Organizațiilor pentru persoane cu dizabilități.

img19002042

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!