ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Victor Ciobanu a devenit, în premieră, campion european la lupte greco-romane

07:52 | 15.04.2019 Categorie: Sport

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Luptătorul moldovean de stil greco-roman Victor Ciobanu (27 ani) a cucerit, în premieră în istoria sportului autohton, ieri seara, la București, titlul de campion european la categoria de greutate până la 60 de kilograme, relatează MOLDPRES.

În finală, în prezența tribunelor pline de la Sala polivalentă, el l-a învins pe campionul mondial en-titre, Serghei Emelin (Rusia), cel în fața căruia a cedat anul trecut, la Mondiale, cu scorul 1-10. L-a învins cu un supraefort, la scorul 5-5, grație faptului că a punctat ultimul la scorul 4-5 cu aproximativ 40 secunde înainte de gongul final cu un procedeu clar.

Până la acest deznodământ filmul meciului a fost următorul. Victor Ciobanu a avut un start fulminant, 4-0. A scăzut în continuare puțin din ritmul luptei, fapt de care s-a folosit adversarul său, care a redus din handicap, 2-4, iar la un moment arbitrii i-au acordat la un procedeu nefinalizat încă 2 puncte. A intervenit însă antrenorul moldovean Mihail Cucul, care a solicitat reluarea video a fazei și scorul a rămas 4-2 în favoarea lui Victor Ciobanu. Serghei Emelin a forțat în continuare și a stabilit scorul 5-4 în favoarea sa la care Victor Ciobanu s-a dezlănțuit, a atacat mult și a finalizat în ultimul minut cu procedeul ce i-a adus victoria și titlul.

La încheierea meciului el a mulțumit publicului cu o înclinare respectuoasă după care l-a salutat militărește iar apoi, înfășurat cu steagul Republicii Moldova a făcut un tur de forță pe salteaua de concurs și s-a lăsat cuprins în brațe de antrenorul său, Mihail Cucul.

Parcursul lui Victor Ciobanu până la meciul final a fost următorul: 3-1 în optimile de finală ale turneului în meciul disputat cu Ivan Lizatovic (Croația), 10-0 în sferturile de finală cu Avgustin Spasov (Bulgaria) și 6-4 cu Lenur Temirov (Ucraina) în semifinală.

Secretarul de stat pe problemele sportului la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Radu Rebeja l-a felicitat imediat pe facebook.com pe Victor Ciobanu cu un scurt: ”Bravo, Victor!”. Președintele Federației Moldovenești de Lupte, Ion Gheorghiu, prezent la campionatul de la București, a postat următorul text: ”Bravo Victor!, Bravo Mihail Cucul! Campion European! Mândru sunt că-s moldovean!”.

Victor Ciobanu este originar din Vărvăreuca (Florești). Este premiant al Europenelor de cadeți, vicecampion mondial de juniori, vicecampion mondial universitar (Kazan, 2013), vicecampion european (Vantaa, 2014), vicecampion mondial (Budapesta, 2018). Anul trecut a fost desemnat de Asociația Presei Sportive din Moldova și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cel mai bun sportiv în 2018.

La Europenele de la București au participat 22 de sportivi moldoveni. Piotr Ianulov (86 kg) a obținut argintul în turneul de lupte libere, iar coechipierii Maxim Saculțan (65 kg) și Nicolae Ceban (97 kg) s-au clasat pe locurile cinci. Anastasia Nichita (57 kg) a obținut medalia de bronz în concursul feminin.

img19002963

img19002963

img19002963

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!