ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A început Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi ''Sub căciula lui Guguţă''

16:34 | 15.04.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Douăzeci şi două de colective din opt țări (R. Moldova, Belarus, Bulgaria, Estonia, Kazahstan, România, Rusia și Ucraina) participă la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Păpuşi „Sub căciula lui Guguţă”, care a fost inaugurată astăzi la Chişinău și care se va desfășura până la 22 aprilie, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” în parteneriat cu Ministerul Educației,  Culturii și Cercetării, Direcţia Cultură a municipiului Chişinău şi alte instituţii.

În cadrul ceremoniei de inaugurare a manifestării, directorul artistic al Teatrului Municipal de Păpuşi „Guguţă”, Gabriela Lungu, a menţionat că ediţia a X-a a Festivalului este una aniversară și va fi de nota 10. Potrivit sursei citate, graţie acestui festival, copiii din Republica Moldova, de orice naţionalitate, au rara ocazie să vizioneze spectacole în limba lor maternă, iar Teatrul „Guguţă” are nobila misiune să promoveze arta păpuşărească din ţara noastră la nivel internaţional.

”Aceste legături, care se fac între teatrele din diferite țări trebuie să rămână și de azi înainte, așa cum s-au păstrat până acum. Și aceasta este foarte important, pentru că noi aici ne întâlnim, aici creștem, noi aici învățăm unii de la ceilalți. Vin teatre internaționale, teatre care au stiluri diferite, istorii diferite, tradiții diferite și aici noi ne bucurăm  unul pentru celălalt și aici ne molipsim unul de la celălalt de arta frumoasă”, a mai spus directorul artistic al festivalului.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a subliniat pentru agenție că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este deja al doilea an partener la acest festival. ”Mă bucură faptul că suntem la cea de-a X-a ediție, precum și faptul că sunt participanți din mai multe țări și acest lucru denotă o responsabilitate, pe care o duce directorul festivalului, cât și interesul  foarte mare al copiilor pentru spectacole, și noi suntem alături de asemenea instituții.  Chiar dacă este un teatru municipal, noi vrem să susținem mișcarea teatrală din Moldova și o vom susține în continuare prin  contribuțiile noastre financiare la organizarea acestui festival”, a  accentuat oficialul.

În context, scriitorul  Emilian Galaicu-Păun a spus că a venit la acest festival, deoarece, fiind membru al juriului la Gala Premiilor Uniunii Teatrale, ediția 2019,  deja a remarcat calitatea acestui teatru, bucuria de a juca, de improviza, de a da totul pe scenă.  ”Este un teatru care cred că va modela conștiința acestor tineri spectatori. Am văzut cât de participativi au fost ei în această zi de debut a festivalului. La mulți ani festivalului! Zece este o cifră bună, dar este un bun început. Teatrul este într-o dinamică extraordinară și dacă reușim odată cu teatrul să creștem o generație receptivă la artă,  atunci avem o societate aerisită”, a constatat Emilian Galaicu-Păun.

La rândul său,  prozatorul, poetul și  dramaturgul Dumitru Crudu a afirmat că a venit la  acest festival, pentru că are câteva piese pentru copii și avea un interes să vadă ce se mai  întâmplă astăzi în teatrele pentru copii. ”Am văzut spectacolul ”Harap Alb”, un debut cu brio al acestui festival. Am venit să văd ce se mai întâmplă în intenția că voi mai scrie și alte piese pentru copii și mă va  inspira acest festival, ca să-mi realizez  această intenție, pentru că cm văzut și la acest festival – publicul este magnific. Copiii sunt sarea din bucate, iar actorii, la rândul lor, sunt foarte buni. Am văzut noi actori de la Teatrul ”Guguță”, noua generație de actori, care  este excepțională.  Ei  au luat Marele Premiu  cu spectacolul ”Vicontele ” la Gala Premiilor UNITEM, ediția 2019, și se vede  și în acest spectacol cu câtă bucurie joacă”, a precizat Dumitru Crudu.

Festivalul se va încheia pe 22 aprilie cu decernarea premiilor. Spectacolele vor fi apreciate de către un juriu în frunte cu actorul şi regizorul Toma Hogea, profesor la Universitatea Națională de Arte  „George Enescu” din Iaşi, România.

img19002997

img19002997

img19002997

img19002997

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!