ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul de compoziție și muzicologie și-a desemnat câștigătorii

17:56 | 16.04.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Cea de-a XXIV-a ediție a Concursului de compoziție și muzicologie al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM), care s-a desfășurat în perioada 12–29 martie 2019, s-a încheiat astăzi cu ceremonia de decernare a premiilor, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Pavel Gamurari, a menționat că acest concurs are loc în fiecare an în cadrul a două compartimente: Compoziție și Muzicologie, și are drept scop promovarea celor mai bune creații componistice și muzicologice. Potrivit președintelui Uniunii, la ediția concursului din acest an au fost prezentate șapte creații muzicale și 14 lucrări muzicologice aparținând compozitorilor și muzicologilor profesioniști, membri ai UCMM. Lucrările au fost evaluate de către o comisie de jurizare în frunte cu profesorul universitar Victoria Melnic, din care au mai făcut parte muzicologul Tatiana Berezovicova, compozitorii Gheorghe Mustea și Marian Stârcea și conferențiarul universitar Victoria Tcacenco.

La rândul său, compozitorul Ghenadie Ciobanu, președintele de onoare al UCMM, a subliniat că acest concurs are un impact important asupra creației muzicale, deoarece lucrările premiate sunt înregistrate la radio și televiziune și sunt interpretate peste hotare.

La categoria creații simfonice, Premiul Mare ”George Enescu”, oferit de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminscu” la Chișinău, a fost acordat compozitorului Vladimir Beleaev pentru lucrarea ”...Și cerul înstelat deasupra noastră...”. Cu premiul ”Vasile Zagorschi” a fost distins compozitorul Pavel Gamurari, iar compozitorul Teodor Zgureanu a obținut premiul ”Valeriu Poleacov” pentru lucrarea ”Elogiu Universului” și compozitorul Liviu Știrbu a luat premiul pentru lucrarea ”Întoarcerea fiului risipitor”. La categoria creații camerale, premiul ”Ștefan Neaga” a fost obținut de către compozitorul Vladimir Ciolac pentru lucrarea ”Iluzii” pentru pian. Premiul ”Gheorghe Neaga” a fost decernat compozitorului Vlad Burlea pentru lucrarea Cvartet ”Ludus Imaginatio” și premiul ”Alexei Stârcea” – compozitorului Ghenadie Ciobanu pentru lucrarea ”...cette fois-ci a Paris”.

La compartimentul Muzicologie, Premiul ”Constantin Brăiloiu” a fost decernat muzicologului Valeria Barbas pentru monografia ”Dialogul intercultural în muzica nouă din Republica Moldova”, iar premiul ”Vladimir Axionov” l-a luat Margareta Belîh pentru articolul ”Organizarea sonoră în Cvartetul de coarde nr.1 de Vladimir Beleaev și influența ei asupra dramaturgiei creației”, Snejana Pâslari, pentru articolul ”Стихира Павла Ривилиса. Особенности оркестровки” și Galina Cocearova, pentru articolul ”Revelatie Владимира Чолака: отражение сакральной тематики средствами неоархаики”.

Premiul ”Gleb Ceaikovschi-Mereșanu” l-a luat Irina Ciobanu-Suhomlin și Larisa Balaban pentru articolul ”The Unique monument of musical art from Bessarabia: The liturghy of St.John Chrysostom by Veacheslav Bulychev. (Preliminary Survey)”,  Violina Galaicu pentru articolul ”Continuitate și primenire în muzica de cult bizantină”, Elena Mironenko – pentru articolul  "Вклад выпускников Московской консерватории в развитие музыкальной культуры Молдавии" și Elena Uzun - pentru culegerea de articole publicistice ”Перекрестки судьбы: Сборник публикаций”

Cu premiul special pentru valorificarea, propagarea şi documentarea patrimoniului muzical - Victor Ghilaș și Aurelian Dănilă pentru monografia ”Soliști ai scenei lirice naționale. Soprana Anastasia Dicescu”, Ecaterina Gârbu - pentru monografia ”Vladimir Ciolac: Orientări stilistice în creație cu tematica religioasă” și Svetlana Tircunova - pentru propagarea cercetărilor științifice.

Concursul de compoziție și muzicologie a fost inițiat în 1995 de către compozitorul Ghenadie Ciobanu. Ediția din anul curent a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” și Direcția cultură a Municipiului Chișinău.

img19003038

img19003038

img19003038

img19003038

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!