ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Teatrelor de Păpuşi ''Sub căciula lui Guguţă” și-a desemnat laureații

16:03 | 22.04.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internaţional de Păpuşi „Sub căciula lui Guguţă”, care s-a desfășurat în perioada 15-22 aprilie la Chișinău, s-a încheiat astăzi la Teatrul municipal ”Guguță”. La ediția curentă au participat 22 de colective din opt țări: R. Moldova, Belarus, Bulgaria, Estonia, Kazahstan, România, Rusia și Ucraina, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” în parteneriat cu Ministerul Educației,  Culturii și Cercetării, Primăria municipiului Chişinău şi alte instituţii.

În cadrul ceremoniei de premiere, directorul artistic al Teatrului Municipal de Păpuşi „Guguţă”, Gabriela Lungu, a menţionat că, graţie acestui festival, copiii din Republica Moldova, de orice naţionalitate, au rara ocazie să vizioneze spectacole în limba lor maternă, iar Teatrul „Guguţă” are nobila misiune să promoveze arta păpuşărească din ţara noastră la nivel internaţional. ”Aceste legături, care se fac între teatrele din diferite țări, trebuie să rămână și de azi înainte, așa cum s-au păstrat până acum. Și aceasta este foarte important, pentru că noi aici ne întâlnim, aici creștem, noi aici învățăm unii de la ceilalți. Vin teatre internaționale, teatre care au stiluri diferite, istorii diferite, tradiții diferite și aici noi ne bucurăm unul pentru celălalt și aici ne molipsim unul de la celălalt de arta frumoasă”, a mai spus directorul Gabriela Lungu.

La rândul său, directorul Teatrului de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia, Ioana Bogățan, a spus că a venit la Chișinău cu spectacolul ”Mica vrăjitoare” de Oltfried Preussler, în regia lui Todor Valov – spectacolul cu care a fost încheiat festivalul. ”Este un spectacol în care găsim foarte multă magie, bucurie și culoare, cu o scenografie care scoate foarte bine în valoare actorii, ce apar la început un pic mascați. Este un spectacol foarte bun și are un scop educativ”, a precizat Ioana Bogățan.

Juriul, în frunte cu actorul și regizorul din Iași, Toma Hogea, a decis acordarea mai multor premii. Cu premiul pentru cel mai bun spectacol - „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum - a fost distins Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin” Timişoara, iar cu premiul pentru regie - spectacolul „Mica vrăjitoare”, prezentat de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia, și spectacolul „Kai și Gherda” de H. Ch. Andersen, al Teatrului de Păpuşi Hmelnițk, Ucraina.

Premiul pentru scenografie a fost obținut de Teatrul de Animație pentru Copii și Tineret ”Imaginario” din Ploiești, România, pentru spectacolul „Dragonul”, premiul pentru interpretare masculină – Ioana Brancu, pentru spectacolul „Regele moare” de Eugene Ionesco, Teatrul de Animaţie “Ţăndărică”  din București, România și Nikolai Mațkiv, pentru spectacolul „Kotigoroșko” de Ia. Grușețki, Teatrul de Păpuşi din Ivano-Frankovsk, Ucraina. Cu premiul pentru interpretare feminină s-au ales Andreea Sandu, spectacolul „Momo”, Teatrul Municipal “Bacovia” din Bacău, România și Natalia Grigorieva, spectacolul „Povestea unei mame” după H. Ch. Andersen, Teatrul ”IstArt” din Nikolaev, Ucraina.

Teatrul Municipal de Păpuși ”Guguță” a intrat în posesia premiului special al juriului pentru spectacolul ”Vicontele” de Eugene Ionesco, Cătălin Lungu și Eugen Nicov s-au ales cu premiul ”Mi-mi” pentru tinere talente în arta animației pentru spectacolul ”Harap Alb”, Teatrul Municipal de Păpuși ”Guguță”. Premiul pentru promovarea și valorificarea tradițiilor naționale a fost luat de  spectacolul „Tradiții de Crăciun” de A. Iniutocikin, Teatrul de Păpuși Poltava, Ucraina, premiul pentru măiestrie în arta mânuirii marionetei a fost acordat spectacolului „Strada cu îngeri” de Marin Decebal, Teatrul de Păpuşi „Puck” Cluj-Napoca, România, iar premiul pentru bucuria și plăcerea jocului scenic - spectacolului „Căsuța cu povești”, Teatrul de Păpuşi „Batleika” Molodecino, Belarus.

Cu premiul pentru calitatea interpretativă în crearea raportului actor-păpușă a fost distins spectacolul „Poveștile bunicuței Aijan”, Teatrul de Păpuşi ”Aktau” din Kazahstan, cu premiul pentru spiritul ludic în interpretare, spectacolul ”Trei urși” după L.N. Tolstoi, Teatrul de Păpuşi din Tula, Rusia, cu premiul pentru spontaneitatea jocului și improvizație scenică -  spectacolul „Domnul R-r-r” de Mihail Iaremciuk, Atelierul de Creație Kiev, Ucraina și cu premiul pentru promovarea tehnicilor alternative în arta mânuirii, spectacolul „Îngeri-aproape” de Irina Țipina, Teatrul de Păpuşi Dnepr, Ucraina.

Cu premiul pentru Management Cultural – Călin Mocanu, directorul Teatrului ”Țăndărică” din București, Laurențiu Pleșa, directorul Teatrului ”Merlin” Timișoara, Ioana Bogățan, directorul Teatrului ”Prichindel” Alba Iulia, Mihaela Soloceanu, directorul Teatrului „Arlechino”, Brașov, și Atakeeva Farida Mombekova, directorul Teatrului ”Aktau” din Kazahstan.

img19003203

img19003203

img19003203

img19003203

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!