ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oferta pe piața valutară a crescut puternic, în luna martie, pe fondul scăderii cererii de valută

15:36 | 23.04.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit, în luna martie, 120,3% comparativ cu 47 la sută în luna precedentă, potrivit datelor  Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES. 

Oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu peste 51 milioane de dolari SUA, în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici a avut o evoluție opusă, micșorându-se cu 71 milioane de dolari SUA. Persoanele fizice au vândut, în luna martie, valută în sumă totală echivalentă cu 245,1 milioane de dolari SUA și au cumpărat 106,5 milioane de dolari.

În aceste condiții, BNM a intervenit prin cumpărări nete de valută în sumă de 10,4 milioane dolari SUA și 40,4 milioane euro pe piața interbancară locală.

Leul moldovenesc s-a depreciat ușor în luna martie, în valori medii, cu 0,4 la sută în raport cu dolarul SUA, până la 17,1859 USD/MDL comparativ cu 17,1156 lei pentru un dolar în luna februarie 2019. Potrivit valorilor de la finele lunii, moneda națională s-a depreciat în luna martie cu 0,9 la sută în raport cu dolarul SUA.

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, cea mai mare pondere i-a revenit în continuare monedei unice europene (69%).

Potrivit BNM, în trimestrul întâi al acestui an oferta netă de valută de la persoanele fizice a fost de 361,6 milioane dolari, în scădere cu 100 milioane față de perioada similară a anului precedent, în timp ce cererea a crescut cu 111 milioane de dolari, până la 522,7 milioane. Astfel gradul de acoperire în primele trei luni ale anului a constituit 69,2 la sută.

img19003237

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!