ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala premiilor naţionale GALEX, ediţia a IX-a, şi-a desemnat câştigătorii

17:52 | 23.04.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Liga Bibliotecarilor din R. Moldova şi Biblioteca Naţională au organizat astăzi, de Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor și de Ziua bibliotecarului, Gala laureaților premiilor naționale GALEX, ediţia a noua, relatează MOLDPRES.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost moderată de Diana Silvestru, șef de secție la Biblioteca Naţională. Ea a menţionat că evenimentul are drept obiectiv promovarea şi stimularea activităţii bibliotecarilor şi persoanelor care au tangenţă cu biblioteca, cartea şi lectura.

Premiul național GALEX pentru cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor a fost acordat lui  Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova pentru faptul că asigură conexiunea politică, diplomatică și culturală între Chişinău şi Washington D.C., susţine iniţiative prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Conservare Culturală, ajutând R. Moldova să păstreze locaţiile istorice şi manuscrisele, colecţiile de muzeu, şi formele tradiţionale de muzică, dans, şi limbă, demonstrând  respectul SUA pentru cultura țării. Ambasadorul SUA a susținut finanțarea conservării colecției de carte veche și rară a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, remarcând unicitatea acestei colecții care reprezintă un valoros patrimoniu național.

Cu premiul ”Cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor” a fost distins,  de asemenea, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță pentru promovarea unei diplomaţii culturale active, prin participarea  nemijlocită la dialogul intercultural european şi prin racordarea la universalitate. Același premiu i-a revenit  Ambasadorului Lituaniei  În R. Moldova, Keștutis Kudzamanas  pentru faptul că sprijină întru totul parcursul european al Republicii Moldova și pledează pentru aprofundarea dialogului moldo-lituanian, pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil cu ţara noastră și pentru susținerea unor noi idei de proiecte.

Președintele Consiliului Raional Orhei, Tudor Golub, a luat premiul  ”Cel mai bun fondator de bibliotecă”, pentru implicarea activă în modernizarea bibliotecilor publice, iar scriitorii Aurelian Silvestru și Valeriu Matei – premiul ”Cel mai bun scriitor promotor al cărții și lecturii”, scriitorul Nicolae Dabija – premiul ”Cel mai bun Mecena  al bibliotecilor” și  Vitalie Guțu, producător, TVR Moldova - premiul ”Cel mai bun promotor și susținător al  bibliotecilor, cărții și lecturii în mass-media.

În posesia premiului ”Cel mai bun  prieten filantrop al Bibliotecii Naționale” a intrat  Daniela Galai, coordonatorul Proiectului Internațional ”Educația mediatică – prioritate a secolului XXI-lea” lansat de IREX Europe Moldova,  iar premiul  ”Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale”  i-a revenit lui  Jacob Nadal,  Director, directoratul pentru Prezervare a Bibliotecii Congresului a Statelor Unite ale Americii (orașul Washington).

Cu premiul ”Cel  mai bun cercetător științific în domeniul biblioteconomie și științe ale informării” a fost distinsă profesorul universitar Nelly Țurcan, cu premiul ”Cel mai bun bibliotecar al anului 2018 din Biblioteca Națională a R. Moldova” – Tatiana Gheiceanu, șefa secției Lectură publică, cu premiul ”Cel mai bun bibliotecar al anului din bibliotecile sistemului național de biblioteci” – Maria Cojocaru,  directorul Bibliotecii Publice Raionale ”Iulian Filip” din orașul Drochia și Elena Harconiță,  director al Bibliotecii Științifice a Universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, iar cu premiul ”Cel mai bun formator al Bibliotecii Naționale” – Diana Silvestru,  șefa secției Colecții digitale a Bibliotecii Naționale.

Cu premiul ”Cel mai bun proiect biblioteconomic” a fost distinsă Biblioteca Națională  pentru proiectul ”Salvgardarea hrisoavelor basarabene din perioada țaristă” (1812-1917)”, iar cu premiul ”Cea mai bună lucrare /publicație în biblioteconomie” – lucrarea ”Marea Unire a românilor de la 1918: Contribuții bibliografice”, editată de Biblioteca Națională, autor-alcătuitor – Maria Sargun,  coordonator, redactor științific și introducere -  Ion Negrei, redactor bibliografic – Valeria Matvei.

Premiul GALEX a fost instituit în 2010 de Liga Bibliotecarilor din R. Moldova şi Biblioteca Naţională.

img19003242

img19003242

img19003242

img19003242

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!