ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cel puţin 10 civili, inclusiv copii, au fost ucişi în lovituri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib

12:49 | 20.05.2019 Categorie: Externe

Damasc, 20 mai. /MOLDPRES/. Cel puţin 10 civili, inclusiv cinci copii, au fost ucişi în raiduri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib (nord-vest), unde ONU se teme în legătură cu ''o catastrofă umanitară'', a afirmat luni Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Potrivit OSDO, care dispune de o largă reţea de surse în Siria aflată în război, cinci copii, patru femei şi un bărbat şi-au pierdut viaţa în aceste bombardamente în Kafranbel, în cursul nopţii de duminică spre luni.

Loviturile aeriene au avut loc în apropiere de un spital din această localitate, scoţându-l din uz, afirmă OSDO. Un corespondent al AFP la faţa locului a constatat că cel puţin cinci case din apropiere de Kafranbel au fost total sau parţial distruse.

Duminică, armata rusă a anunţat că forţele preşedintelui Bashar Al-Assad au încetat focul ''în mod unilateral, începând cu ora 00:00 pe 18 mai'', în bastionul Idlib. Dar o organizaţie a afirmat că bombardamentele au continuat, în pofida acestui anunţ.

De la sfârşitul lunii aprilie, forţele siriene şi Rusia, aliată a Damascului, şi-au intensificat atacurile asupra provinciei Idlib, zonă decretată ''de dezescaladare'' de la începutul lui septembrie, făcând să planeze temerile privind o ofensivă de mare anvergură pentru a prelua controlul acestei ultime enclave aflate sub controlul jihadiştilor, inclusiv Hayat Al-Cham (HTS, fosta ramură a Al-Qaida).

Vineri, ONU a avertizat - în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate - în legătură cu riscul unei ''catastrofe umanitare'' în Idlib, dacă violenţele vor continua.

img19003841

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!