ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piața asigurărilor, în creștere cu 15 la sută în primul trimestru din 2019

12:14 | 22.05.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Numărul contractelor de asigurare a crescut la finele primului trimestru al anului curent cu 15 la sută față de perioada similară a anului precedent, constată expertul economic Viorel Gîrbu într-o analiză pe pagina Biroului istoriilor de credit www.infodebit.md. Comparativ cu sfârșitul anului trecut, creșterea a fost mai moderată, „de 4 la sută”,  informează MOLDPRES.

Contractele de asigurare de răspundere civilă auto au deținut la finele lunii martie curent o pondere de 77 la sută din numărul total al contractelor de asigurare, reprezentând astfel principală activitate de asigurare din Republica Moldova.

Expertul economic apreciază că, în raport cu anul 2018, activitatea de asigurare respectivă a reprezentat 47 la sută din totalul primelor brute de asigurare subscrise. Aproximativ 71 la sută din numărul contractelor de asigurare au revenit primilor cinci cei mai importanți asiguratori, dintr-un total de 17 cât au fost la finele lunii martie curent.

Deși pe durata anilor domeniul asigurărilor a cunoscut o dezvoltare în Republica Moldova, importanța acestuia pentru economia națională este de 10 ori mai mică față de situația din cadrul economiilor dezvoltate, menționează Viorel Gîrbu. Volumul primelor brute subscrise a crescut de la 914 milioane de lei în 2010 la 1,5 miliarde lei în 2018. Totuși, ca pondere în PIB, indicatorul vizat se află într-o continuă descreștere. Dacă în statele dezvoltate volumul primelor brute subscrise reprezintă circa 8-9 la sută din PIB, în Republica Moldova volumul primelor brute subscrise a reprezentat în anul 2018 doar 0,8 la sută din PIB, față de 1,06 sută cât a fost în 2010.

Despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurare plătite au însumat anul trecut 527,5 milioane de lei, în creștere cu 7,4 la sută față de achitările efectuate în anul 2017, arată date ale Biroului Național de Statistică (BNS).

Conform BNS, în 2018 veniturile asigurătorilor au constituit 2 miliarde 296 milioane de lei și s-au redus cu 1,4 la sută în raport cu anul 2017. Cheltuielile au fost de 2 miliarde 250 milioane de lei, fiind în descreștere cu 0,8 la sută față de anul precedent. Profitul până la impozitare s‑a redus cu 30,0 la sută și a constituit 45,8 milioane de lei, față de 65,4 milioane în anul precedent.

img19003901

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!