ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputaţii ACUM şi PSRM s-au întrunit în şedinţă

15:56 | 11.06.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. 61 de deputaţi ACUM şi PSRM s-au întrunit marți, 11 iunie, în şedinţă plenară şi au votat în primă lectură mai multe proiecte, printre care anularea sistemului de vot mixt şi revenirea la votul proporţional. Acţiunile au avut loc în contextul în care la data de 8 iunie, Curtea Constituţională a hotărât că vor fi declarate neconstituţionale, ab initio, toate actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior, comunică MOLDPRES.

Potrivit proiectului aprobat în primă lectură, alegerile parlamentare ar urma să se desfăşoare în conformitate cu sistemul proporțional de vot, la fel ca până la scrutinul din 24 februarie. De asemenea, la alegeri vor putea concura candidați independenți, care vor trebui să acumuleze cel puţin 2% din sufragii pentru a accede în parlament.

Potrivit regulamentului legislativului, timp de 10 zile, deputaţii pot veni cu amendamente la proiect, înainte de votul final.

Tot în prima lectură a fost aprobat şi un proiect ce prevede modificarea procedurii de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale, dar şi un proiect de modificare a Legii cu privire la Procuratură.

img19004487

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!