ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Albaniei a cerut UE să îşi respecte promisiunile de începere a negocierilor de aderare

10:07 | 12.06.2019 Categorie: Externe

Bruxelles, 12 iun. /MOLDPRES/. Premierul Edi Rama a cerut marţi celor 28 de state membre ale UE să recunoască eforturile din domeniul reformelor realizate de Albania şi să înceapă negocierile de aderare ale ţării sale la UE, informează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Cred că a sosit timpul ca Europa să facă ceea ce aşteptăm (...) să ne recunoască meritele şi să dea undă verde negocierilor de aderare", a declarat Rama.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, aflat alături de oficialul albanez în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, l-a susţinut, lăsând în acelaşi timp să se înţeleagă că începerea acestor negocieri ar urma să se facă mai târziu de iunie, aşa cum fusese făcută anul trecut promisiunea.

Pe 29 mai, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, dar mai multe state europene, printre care Franţa, frânează perspectivele de aderare ale statelor din Balcanii de Vest.

"Trebuie să explicăm celor care sunt reticenţi, în principal din motive de natură internă, (...) de ce considerăm că merită deschise negocierile cu Albania în lunile următoare", a declarat Juncker.

Următoarea reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai UE consacrată extinderii va avea loc pe 18 iunie la Luxemburg.

Juncker a precizat totuşi că "nu se concentrează pe o deschidere a negocierilor în iunie". "Aceasta ar putea avea loc mai târziu, dar convingerea mea este că a sosit momentul deschiderii negocierilor cu Albania", a adăugat el.

La rândul său, Edi Rama a adăugat că "scopul nu este deschiderea negocierilor de aderare, ci pur şi simplu începerea unui nou capitol care va necesita multe eforturi, timp şi răbdare".

În urmă cu un an, după încheierea unor discuţii dificile, cele 28 de state membre au fost de acord cu deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Albania şi Macedonia de Nord, dar doar în iunie 2019 şi cu respectarea mai multor condiţii, printre care sporirea eforturilor de combatere a corupţiei şi a crimei organizate de către autorităţile de la Tirana.

img19004505

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!