ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ion Gheorghiu: ”Doresc mult să fim mereu o echipă unită, prietenoasă, competitivă pe plan internațional”

09:28 | 16.06.2019 Categorie: Sport

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către președintele Federației Moldovenești de Lupte, Ion Gheorghiu. 

MOLDPRES: Luptătorii noștri au cucerit în premieră o cunună de medalii la recentul Campionat European de juniori, situându-se pe locul doi în clasamentul general pe echipe după Federația Rusă. Comentați, vă rog, acest succes ieșit din comun. 

Ion Gheorghiu: Îmi face sincer plăcerea să fac precizarea de rigoare. În turneul de lupte libere de la Pontevedra (Spania), Vasile Diacon (70 kg) a cucerit medalia de aur, Radu Lefter (97 kg) – distincția de argint, Nicu Cațaveica (57 kg), Nicolai Grahmez (65 kg) și Valentin Borzin (74 kg) au urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere, iar Leomid Colesnic (61 kg) și Ivan Nedealco (86 kg) s-au clasat pe locul cinci. Luptătorii de stil greco-roman Mihai Petic (72 kg) și Artiom Deleanu ( 55 kg) au reușit să obțină medaliile de argint, respectiv, bronz. Irina Rângaci (62 kg) a devenit vicecampioană europeană, iar Mariana Draguțan (55 kg) s-a situat pe locul cinci. 

Aceste rezultate frumoase constituie, în primul rând, rodul muncii depusă de toți antrenorii implicați în procesul de depistare a tinerelor talente, de instruirea, educarea lor la nivel internațional. Le mulțumesc mult pe această cale pentru străduința, măiestria de care au dat și dau dovadă în continuare. Să nu uităm niciodată adevărul indiscutabil: ”Dacă avem un antrenor talentat, muncitor în sensul adevărat al cuvântului, atunci sunt și performeri de clasă mare”. Dau doar un singur exemplu în acest context – marele Nicolae Oriol, care în prezent se află la odihnă bine meritată.

M.:  A mai fost ceva deosebit ce a determinat succesul de răsunet de la Pontevedra? 

I.G.: Lotul de juniori s-a pregătit împreună cu cel de seniori în ajunul deplasării la Campionatul European de la București din primăvara curentă. Au urmat încă două cantonamente în comun. Este și acest fapt un factor foarte important. 

M.: Victoria extraordinară obținută de Victor Ciobanu la Europenele din capitala României, medaliile Anastasiei Nichita, Petru Ianulov se înscriu armonios în suita performanțelor înregistrate tradițional de luptători. Ele au fost primele după alegerea Dvs. în fotoliul de președinte al Federației… 

I.G.: Este, pur și simplu, o coincidență. Contribuția mea la obținerea lor este mică. Eu am schimbat deocamdată puțin în activitatea Federației, deși doresc să modific multe lucruri. Activând în calitate de vicepreședinte  timp de 6 ani, cunosc bine situația. Obligația mea principală este să mențin o atmosferă normală de lucru, să blochez din start posibilele neînțelegeri, conflicte care ar putea apărea, să îmbunătățesc marketingul, managementul, publicitatea. Mai doresc foarte mult să fim mereu o echipă unită, prietenoasă, competitivă pe plan internațional. 

M.: Recentul succes de la Pontevedra, medaliile de la Europenele de seniori insuflă optimism. Ce ne spuneți despre Jocurile Olimpice, unde avem deocamdată o singură medalie, cea a lui Serghei Mureico (Atlanta, 1996)? 

I.G.: Lupta pentru biletele olimpice de acreditare la Tokyo (2020) va începe toamna curentă la Campionatul Mondial de la Nursultan (Kazahstan). Ideal ar fi să ne deplasăm acolo cu aproximativ o lună până la începerea lui pentru a ne acomoda perfect. În primul rând, la diferența de fus orar – 4 ore. Dar, noi de regulă nu prea avem bani, iar dacă îi avem trebuie să-i gestionăm foarte judicios. Să vedem cum o să rezolvăm problema. 

Vor urma turneele de calificare. Francezii au o frază frumoasă: ”Onoarea obligă!”. Eu o parafrazez: ”Tradiția obligă!”. Pare-mi-se, am spus totul prin ea în acest context. 

Fișier biografic

Născut pe 8 aprilie 1976 la Tomai (Leova). Campion european de amatori la kickboxing , categoria grea (1996, Belgrad). Medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de kickboxing , amatori (Kiev, 1995, Bangkok, 1997). Campion european la box thailandez, profesioniști (1997, Copenhaga). Maestru internațional al sportului. Colonel. Prorector pentru cooperare internațională la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare și Sfânt”. Președinte al Federației Moldovenești de Lupte cu începere din 18 decembrie 2018. Căsătorit. Educă doi copii.

img19004605

img19004605

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!