ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Drumul de acces spre Mănăstirea Chistoleni a fost reparat

14:42 | 19.06.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Drumul de acces spre Mănăstirea Chistoleni, situată în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, a devenit operaţional după ce a fost reabilitat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud). Lucrările au demarat în luna februarie şi urmează să fie date în exploatare în vara curentă, conform proiectului, transmite MOLDPRES.

"Realizarea acestui proiect este un eveniment important pentru noi, dar mai ales pentru mulţi enoriaşi care, pentru a ajunge la mănăstire, sunt nevoiți să parcurgă un drum destul de anevoios atât vara, pe arșiță sau pe ploaie, cât şi iarna, când acest drum devine impracticabil", a estimat Maria Culeșov, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

"Va fi o mare ușurare pentru creștinii care, de ani de zile, vin încoace să se roage pentru mântuirea lor. Gândesc că odată reabilitat şi modernizat acest drum, la mănăstire vor veni mai mulţi oameni de bună credință, localnici, precum şi turişti”, a afirmat, contactat de MOLDPRES, preotul duhovnic al Mănăstirii Chistoleni, Părintele Filaret.

Potrivit ADR Sud, reconstrucţia drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni va facilita accesul turiștilor spre acest obiectiv de interes local și naţional, contribuind la sporirea atractivității zonei şi includerea acesteia în rutele turistice internaţionale.

Valoarea contractului semnat este de circa nouă milioane de lei, iar perioada de execuţie a lucrărilor - de șapte luni. În anul curent, pentru implementarea proiectului a fost alocată suma de peste 6,6 mln de lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Drumul de acces spre Mănăstirea Chistoleni are o lungime de 6 km și a fost construit, în variantă albă, în cadrul unui proiect investițional implementat de ADR Sud.

Mănăstirea Chistoleni este unul dintre cele mai vechi lăcașe sfinte din sudul țării. Situată la 90 km de Chișinău și la circa 6 km de satul Sadaclia, Basarabeasca, mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1932 de Înalt Prea Sfinţitul Gurie (Grosu), Mitropolit al Basarabiei. În diferite perioade aici a fost închisoare pentru deţinuţi militari şi politici, fermă, spital, depozit ş.a. În primăvara anului 1997, lăcaşul a revenit la menirea iniţială, ca mănăstire de maici, denumită „Mănăstirea Chistoleni".

img19004723

img19004723

img19004723

img19004723

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!