ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secerişul 2019: specialiştii prognozează o roadă bună

11:38 | 25.06.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Recoltarea cerealelor din grupa I este abia la început, demarând tradiţional în sudul ţării, dar prognozele pentru secerişul din acest an sunt optimiste pentru că se prevede o roadă destul de bună, au relatat pentru MOLDPRES surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

“Prognozele preliminare arată o recoltă globală de grâu, principala resursă alimentară din ţară, de peste un milion de tone. Avem practic aceeaşi situaţie ca şi în ultimii cinci ani. Desigur, ploile abundente şi grindina de la începutul verii au afectat unele terenuri agricole, dar este vorba de cazuri izolate care nu vor afecta starea de lucruri generală”, a explicat, la solicitarea Agenţiei, Marin Grama, consultant superior la Direcţia MADRM pentru politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală.

Totodată, sursa citată a îndemnat producătorii agricoli să ţină cont de anumite recomandări, pentru a asigura buna desfășurare a campaniei de recoltare, a reduce pierderile și a evita riscul apariției incendiilor.

Astfel, ținând cont de faptul că recoltarea cerealelor se efectuează într-o perioadă caniculară, fermierilor și autorităților locale li se recomandă să sporească acțiunile de pază şi securizare antiincendiară a recoltei, precum şi să izoleze lanurile ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, spaţii verzi, poduri şi căi ferate.

„De asemenea, este recomandat ca în campania de recoltare  să fie utilizate combinele, camioanele şi tractoarele dotate cu sisteme de eşapare a gazelor fierbinţi, instalaţii parascântei şi mijloace de primă intervenţie. În acelaşi timp, este necesar să se asigure controlul riguros al tuturor edificiilor destinate depozitării şi păstrării cerealelor şi furajerelor. Sunt nişte norme, respectarea cărora va aduce doar plusvaloare campaniei de recoltare”, a menţionat Marin Grama pentru MOLDPRES.

Şi salvatorii avertizează agricultorii să respecte regulile de securitate în câmp - să nu fumeze şi să nu aprindă ruguri pe lanuri, mirişti, alături de combine sau mijloace de transport.   

Recoltarea culturilor cerealiere de grupa I (orzul, grâul, rapiţa, mazărea), de regulă, începe în luna iunie şi se finalizează în iulie. Anul trecut, ploile abundente au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor. În acest an, primii (17 iunie) au început secerişul agricultorii din UTA Gagauz-Yeri.

img19004880

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!