ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Volumul creditelor contractate de agenții economici și populație a atins o cifră record pentru ultimii cinci ani

15:41 | 19.07.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Agenții economici și populația au contractat în luna iunie credite bancare noi în monedă națională în sumă de 2 miliarde 78 milioane de lei, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei făcute publice la 19 iulie. Este o cifră record după criza bancară din 2014 și depășește cu circa 20 la sută valoarea finanțărilor acordate de băncile comerciale în perioada similară a anului precedent, informează MOLDPRES.

Împrumuturile au fost luate la o dobândă medie ponderată de 8,11 la sută. Creșterea ratei inflației în primele luni ale anului a dus la o scumpire nesemnificativă a creditelor. După ce în lunile aprilie și mai rata dobânzii la creditele noi în lei moldovenești a coborât la minimul istoric, de 8,08 la sută anual, rată ce s-a menținut pe parcursul a două luni, în iunie aceasta a fost de 8,11 la sută.

Cele mai atractive au fost creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani, care au reprezentat circa 54 la sută din totalul creditelor acordate. Potrivit Băncii Naționale, creditele acordate în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor fizice, respectiv 911 milioane de lei.

Persoanelor fizice le-au fost acordate credite în lei cu o rată medie de 7,41 la sută, iar persoanelor juridice – cu o rată de 8,56 la sută. Persoanele fizice au contractat credite pentru imobil la o rată medie 6,71 la sută, care a crescut față de începutul anului când rata era de 6,27 la sută. Statisticele bancare arată că în luna iunie curent populația a luat de la bănci împrumuturi pentru imobil în sumă de 271 milioane de lei.

Dobânda la împrumuturile bancare în lei a urmat un trend descendent după ianuarie 2009, când rata urcase la 23,25 la sută per total sistem, iar creditele contractate de persoanele fizice au atins un nivel și mai înalt, de 24,19 la sută. A urmat o perioadă lungă a ieftinirii finanțărilor bancare, care erau oferite în noiembrie 2014 la o rată ponderată pe sistemul bancar de 9,81 la sută anual, însă ca urmare a crizei bancare aceasta a revenit pe creștere și a atins nivelul maxim din ultimii ani de 16,09 la sută în ianuarie 2016. Ulterior, pe fondul relaxării politicii monetare de către banca centrală, s-a profilat o tendință de reducere constantă a ratei dobânzii.

img19005644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!