ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a avut în luna mai cea mai mare scădere a industriei din ultimii ani

16:32 | 19.07.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Cu o scădere de 5,4 la sută în luna mai, Republica Moldova a înregistrat cel mai brusc declin din ultimii ani, pe fondul diminuării producției în toate cele trei domenii importante ale industriei, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS), făcute publice la 19 iulie, informează MOLDPRES.

Potrivit BNS, producția în industria extractivă a înregistrat în luna mai o micșorare, serie brută, cu 17,0 la sută față de perioada similară a anului precedent, în industria prelucrătoare scăderea a fost de 5,3 la sută, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-a diminuat cu 2,6 la sută.

Datele BNS mai arată că producția industrială a crescut în cinci luni cu 2,1 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent, în serie brută, ca urmare a creșterii în industria extractivă (+27,0 la sută) și în industria prelucrătoare (+2,1 la sută). La producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-a înregistrat descreștere cu 0,7 la sută.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează pentru anul 2019 o creștere a producției industriale cu 5 la sută, până la 59,1 miliarde de lei.

img19005649

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!