ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Octavian Calmîc: ANRE propune majorarea cu 3,2 la sută a tarifului la energia electrică pentru consumatorii casnici

18:48 | 19.07.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) propune spre examinare în ședință publică majorarea cu 3,2 la sută, până la 1,85 lei pentru un kilowatt/oră la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, scrie pe o rețea de socializare Octavian Calmîc, director al ANRE. El face referire la Proiectul de ajustare a tarifelor de distribuție a energiei electrice și a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, plasat vineri, 19 iulie, pe pagina oficială a autorității de reglementare, informează MOLDPRES.

Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL a solicitat tariful de 1,94 lei/kWh sau cu 8,6 la sută mai mult față de tariful în vigoare, respectiv 1,79 lei/kWh.

Potrivit proiectului, ANRE propune spre examinare în ședință publică o majorare cu 14,9 la sută, până la 2,19 lei/kWh a tarifului la energia electrică furnizată de societate SA Furnizarea Energiei Electrice Nord. Compania din nordul Moldovei a solicitat o creștere cu 22,46 la sută a tarifului, până la 2,34 lei/kWh, față de tariful in vigoare de 1,91 lei/kWh

Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preț a energiei electrice importate, costurilor de producție, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector. Pe parcursul anului 2019, cel mai sensibil și nestabil indicator a fost rata de schimb valutar, care a înregistrat cele mai mari fluctuații de apreciere și depreciere din ultimii ani. De aceea, conducându-ne de politica BNM, s-a propus utilizarea cursului valutar stabilit conform Legii bugetului pentru anul 2019, menționează Octavian Calmîc. Bugetul de stat a fost construit pe un curs de 17,2 lei pentru un dolar.

În pofida celor menționate, confruntarea pozițiilor și informațiilor prezentate de operatori din piață și ANRE va avea loc într-o ședință publică la începutul lunii august curent.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a fost operată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la 15 iunie 2018, când a decis, după dezbateri în ședința publică, reducerea în medie cu 10 la sută a tarifului la energia electrică. Prețul la anergia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 179 bani pentru un kilowatt/oră, față de cel anterior de 199. Pentru consumatorii casnici din nordul țării, clienți ai societății Furnizare Energie Electrică Nord, tariful a fost redus de la 212 bani pentru un kWH la 191 de bani.

img19005659

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!