ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un focar de pestă porcină a fost depistat în comuna Manta, Cahul

15:37 | 20.07.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în comuna Manta din raionul Cahul, unde un localnic a depistat un cadavru de porc.  Cazul a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), transmite MOLDPRES.

Vineri, 19 iulie, rezultatele testelor de laborator  au confirmat prezența virusului de pestă porcină. Totodată, specialiştii  au lichidat  toată familia de porci infectată. Potrivit lui Serghei Maximenco, şeful subdiviziunii ANSA din Cahul, în dimineața zilei de sâmbătă, 20 iulie, instituţia a fost anunţată despre un alt cadavru de porc, în satul Pașcani din  comuna Manta. În prezent, cazul se investighează.

Vicepreședintele raionului Cahul, Vlad Cășuneanu a informat că autoritățile locale au întreprins toate măsurile pentru izolarea focarului, iar la ieşirile din localitate au fost create filtre, indică ziuadeazi. md.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA monitorizează situația epizootică şi reaminteşte proprietarilor de porci să nu hrănească animalele cu resturi alimentare, să nu-i lase liberi şi să îşi schimbe hainele înainte de a intra în adăposturile animalelor, precum şi să respecte normele de biosecuritate.

Pestă porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Nu există vaccin. Vaccinarea existentă a porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariţia acestuia. Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

img19005670

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!