ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Britanie s-a plâns la ONU în legătură cu sechestrarea unui petrolier britanic de către Iran

08:45 | 22.07.2019 Categorie: Externe

Londra, 22 iul. /MOLDPRES/. Londra a denunţat duminică sechestrarea unui petrolier britanic de către Iran "încălcându-se (astfel) dreptul internaţional" şi a respins versiunea incidentului oferită de Teheran într-o scrisoare adresată Naţiunilor Unite, informează MOLDPRES cu referire la AGERPRES și AFP.

"Nu urmărim o confruntare cu Iranul", a scris adjunctul ambasadorului Regatului Unit la ONU în documentul oficial adresat preşedintelui Consiliului de Securitate şi Secretarului General.

"Dar este inacceptabil (...) să ameninţi o navă ce desfăşoară activităţi legitime în coridoare recunoscute internaţional", se arată în scrisoarea în care se solicită Teheranului eliberarea vasului Stena Impero.

Petrolierul Stena Impero, sub pavilion britanic, a fost sechestrat vineri în Strâmtoarea Ormuz de către Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional".

Iranul "pretinde" că petrolierul "a pătruns în Strâmtoarea Ormuz pe culoarul de ieşire şi că nu a răspuns la mesajele de avertizare", a scris Allen. "Nu este adevărat", a negat diplomatul britanic în scrisoarea adresată ONU.

Un oficial iranian a dat de asemenea asigurări că petrolierul a fost sechestrat după o ciocnire cu un vas de pescuit.

"Nu există nicio dovadă în acest sens şi chiar dacă s-ar fi întâmplat, localizarea (navei) Stena Impera în apele teritoriale ale Omanului înseamnă că Iranul nu avea dreptul să o intercepteze", se mai precizează în scrisoare.

Nava, proprietate a unui armator suedez, şi echipajul de 23 de persoane sunt consemnaţi în largul portului Bandar Abbas din sudul Iranului.

Sechestrarea navei s-a produs la câteva ore după o decizie a Curţii Supreme din Gibraltar ce a prelungit cu 30 de zile reţinerea petrolierului iranian Grace 1, sechestrat pe 4 iulie, suspectat că intenţionează să livreze ţiţei Siriei, acuzaţie negată de Iran. 

img19005677

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!