ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Maia Sandu a solicitat ca 23 august să fie declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

15:20 | 14.08.2019 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. În debutul ședinței de guvern de miercuri, 14 august, premierul Maia Sandu a solicitat Cancelariei de Stat să pregătească o Hotărâre de Guvern, prin care ziua de 23 august va fi declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a executivului.

Inițiativa vine în concordanță cu Rezoluția Parlamentului European din 2009, prin care solicită instituirea unei asemenea zile, și cu Declarația Parlamentului European din 2008, prin care ziua de 23 august a fost proclamată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului.

În Rezoluție este subliniată importanța păstrării memoriei trecutului și se reconfirmă poziția solidară împotriva tuturor regimurilor totalitare, indiferent de natura lor ideologică. Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaște suferințele tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare și declară că pacea și reconcilierea, bazată pe păstrarea memoriei victimelor, democrația și respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma.

De asemenea, premierul Maia Sandu a precizat că astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, a atenționat serviciul Combaterea Spălării Banilor, care se află în subordinea guvernului, să nu saboteze investigarea subiectelor ce țin de furtul miliardului și alte scheme de corupție. Prim-ministrul a venit și cu un mesaj pentru toate instituțiile din subordinea guvernului. „Să nu încerce să saboteze, să ia toate solicitările în serios pentru că noi cu toții avem o responsabilitate în fața legii și în fața cetățenilor. Cei care își vor permite să nu-și îndeplinească obligațiile, vor plăti pentru această atitudine”, a precizat Maia Sandu.

Totodată, în cadrul ședinței de guvern, Maia Sandu a menționat subiectul despre aprovizionarea cu produse alimentare în instituțiile educaționale, în special despre situațiile grave care se întâmplă. „Eu m-am convins că Direcțiile de învățământ au o atitudine neserioasă, iresponsabilă, în special Direcția de învățământ Chișinău”. Prim-ministrul a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ANSA să prezinte soluții concrete pentru a evita cazurile de intoxicare a copiilor cu produse alterate. Maia Sandu a propus și elaborarea unei liste negre a furnizorilor de produse care încearcă să vândă statului produse alterate sau de proastă calitate. 

img19006357

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!