ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un ghid cu recomandări privind exportul de fructe în containere maritime a fost lansat în R. Moldova

16:11 | 08.10.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 8 oct. /MOLDPRES/. Proiectul USAID „Agricultura Performantă în Moldova” și Asociația Moldova-Fruct au lansat marți, 8 octombrie, un Ghid cu recomandări privind exportul de fructe în containere maritime, informează MOLDPRES. 

Ghidul a fost prezentat producătorilor de fructe din Moldova interesați în exportul de fructe proaspete pe piețe îndepărtate, cum sunt cele din Golful Persic, Africa de Nord, Bangladesh, India etc. Publicația a fost elaborată în baza experienței exportatorilor care au expediat în containere maritime frigorifice fructe și struguri de masă în Orientul Mijlociu.

Potrivit Asociației Moldova-Fruct, aceste piețe oferă tot mai multe oportunități pentru fructele produse în Republica Moldova. Dacă în 2016 au fost înregistrate doar câteva încercări de export în Emiratele Arabe și Bangladesh, atunci în 2018 au fost livrate circa 1000 tone de mere în India, Bangladesh, Irak, Arabia Saudită, Bahrain, Qatar și Israel.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Alexandru Dubalari, a asigurat producătorii agricoli de suportul Guvernului în explorarea noilor piețe pentru fructele proaspete produse în Moldova.

Potrivit lui Andrei Cumpanici, specialist al Proiectului USAID/APM, cea mai eficientă și sigură metodă de transport către aceste piețe sunt containerele frigorifice maritime. Durata transportării este de la 20 la 45 de zile. Din aceste considerente, este necesară respectarea unor reguli stricte pentru ambalarea, paletizarea, setarea temperaturii și umidității optime, ventilarea adecvată pentru a garanta calitatea fructelor expediate din Moldova până la consumatorul final. Toate acțiunile ce urmează să fie întreprinse la momentul încărcării și pe parcursul transportării fructelor proaspete sunt expuse în ghidul prezentat.

img19008007

img19008007

img19008007

img19008007

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!