ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La AȘM a fost lansată o carte dedicată scriitorului Paul Goma

18:42 | 08.10.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 oct. /MOLDPRES/. Un volum intitulat ”Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit”, prefață, selecție și coordonare de Aliona Grati, a fost lansat marți, 8 octombrie, la Academia de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.

În cele 344 de pagini, volumul cuprinde patru capitole: ”Analize. Interpretări”, ”Biblioteca lui Paul Goma (Cronici. Studii), ”Paul Goma prin el însuși” și ”Viața în imagini”.

Solicitată de MOLDPRES, doctorul habilitat în filologie Aliona Grati a menționat că volumul a apărut la Editura ”Știința” în colecția ”Personalități notorii” și este o carte academică, ce întrunește o colecție de articole exegetice despre Paul Goma, ca omul care a contestat regimul comunist în mod deschis, personajul contestatar și opozant, și, pe de altă parte, o altă colecție de articole vorbește despre literatura lui Paul Goma, cea în care scriitorul oferă lumii întregi un personaj specific – al basarabeanului răzvrătit.

”De ce i-am zis basarabeanul răzvrătit? Pentru că personajele lui Goma sunt absolut diferite de ceea ce a oferit literatura timpului. Fiecare din acest personaj poartă în sine o bucățică din Paul Goma, din trăsătura lui de caracter. Acest personaj-generic răzvrătit este un simbol al puterii omului slab în fața răului atotputernic. Este un simbol al demnității umane, al câștigului demnității umane. Personajul lui Paul Goma este o dovadă a faptului că basarabenii, deși au fost călcați de istorie de mai multe ori, nu au murit și au rezistat prin acest potențial uman pe care l-au avut”,  a subliniat Aliona Grati.

La rândul său, doctorul în filologie Ludmila Șimanschi a afirmat că volumul ”Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit” sintetizează toate exegezele, dialogurile pe care le-a propus scriitorul basarabean Paul Goma și imaginile din destinul său tumultuos. ”Este construit interesant. Chiar și titlurile, subtitlurile capitolelor sunt inedite. Capitolul doi ”Biblioteca Paul Goma”, de exemplu, sintetizează câte două analize la fiecare lucrare de-a sa și în cazul dat este un instrumentar foarte bun pentru oricine vrea să cunoască  efortul total scriptic al lui Paul Goma sau are nevoie ca să se informeze anume asupra unui simplu element din creația sa”, a precizat Ludmila Șimanschi.

Paul Goma s-a născut pe 2 octombrie 1935 la Mana, judeţul Orhei. În 1944 se refugiază în România, în satul Vuia, Târnava Mare. A studiat la Şcoala de Literatură „M. Eminescu” din Bucureşti. A editat peste 40 de cărţi. Din 1977 locuieşte la Paris. În aprilie 2013, Paul Goma a primit cetăţenia R. Moldova.

img19008011

img19008011

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!