ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FMI apreciază acțiunile ferme ale autorităților de la Chișinău

11:31 | 09.10.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Șeful misiunii FMI Ruben Atoyan, care s-a aflat la Chișinău în zilele de 2-8 octombrie, a declarat la încheierea misiunii că apreciază „acțiunile ferme ale autorităților moldovene de readucere a programului susținut de FMI pe făgașul normalității și avansarea reformelor”, informează MOLDPRES.

„Pe parcursul ultimei săptămâni, am avut discuții constructive referitor la evoluțiile economice recente și politicile promovate pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale. În acest context, experții FMI au inițiat discuții referitor la bugetul pentru anul 2020, ce țin de prioritățile politicilor și finanțare. Discuțiile privind măsurile și reformele menite să contribuie la realizarea pachetului de politici bugetar-fiscale pentru anul 2020 vor continua în perioada ce urmează, inclusiv în timpul ședințelor anuale comune ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, la Washington”, a declarat Ruben Atoyan, potrivit unui comunicat difuzat astăzi de Reprezentanța permanentă a FMI la Chișinău.

Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a FMI, când este vorba de țările ce au programe susținute de Fond. Experții au avut, în mod tradițional, întrevederi la Guvern, Președinție, Parlament, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a Moldovei, Ministerul Economiei și Infrastructurii și alte instituții guvernamentale.

Programul ECF/EFF, în valoare totală de 129,4 milioane DST (circa 178,7 milioane de dolari SUA sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI) a fost aprobat la 7 noiembrie 2016, dintre care circa 158 milioane de dolari au fost deja acordate.

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional a aprobat, la 20 septembrie, solicitarea autorităților Republicii Moldova de a extinde durata programului până la 20 martie 2020 și a modifica graficul de debursare, pentru a permite finalizarea cu succes a programului.

img19008023

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!