ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Leonardo da Vinci a fost comemorat la Chișinău la 500 de ani de la trecerea în eternitate

11:48 | 09.10.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Ambasada Italiei și Ambasada Franței în Republica Moldova au organizat marți, 8 octombrie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, o conferință și o expoziție cu ocazia aniversării a 500-a de la moartea pictorului și sculptorului Leonardo da Vinci (1452-1519), informează MOLDPRES.

La eveniment au participat secretarul de stat în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, Ambasadorul Italiei în R. Moldova, Valeria Biagiotti, Ambasadorul Franței, Pascal Le Deunff, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, oameni de cultură și artă.

Solicitat de agenție, secretarul de stat în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, a menționat că este nespus de bucuroasă că Ambasada Italiei și Ambasada Franței au organizat un asemenea eveniment la Chișinău, deoarece Leonardo da Vinci este comemorat în întreaga Europă la 500 de ani de la trecerea în eternitate.

”O astfel de expoziție, fie mai mare sau mai mică, se realizează în foarte multe orașe, de la capitalele europene, până la orașe culturale importante, precum sunt cele din Italia. Anul trecut am fost la Florența, anul acesta la Palermo și în ambele orașe am găsit câte o expoziție dedicată lui da Vinci. Și la New York am văzut o astfel de expoziție. Acum, această expoziție îmi dă o satisfacție enormă, pentru că și noi suntem cumva puși pe harta lumii culturale. Am înțeles că este o expoziție mobilă și va fi dusă și în instituțiile de învățământ, iar aceste panouri informative cu opera lui Leonardo, în care se regăsește foarte multă informație despre munca, ideile și realizările sale, sunt niște materiale importante de studiu pentru copii”, a subliniat Victoria Nagy Vajda.

Mesaje de salut au adresat asistenței ambasadorii Valeria Biagiotti și Pascal Le Deunff, care au evocat personalitatea lui Leonardo da Vinci.

La rândul său, directorul adjunct al Muzeului Național de Artă, Lucia Postică, a afirmat că la 2 mai 1519 se stingea din viață pictorul sculptorul, arhitectul, muzicianul, inventatorul, anatomistul, cartograful și scriitorul Leonardo da Vinci, considerat cel mai important geniu din istoria omenirii.

”Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu al acesteia. A fost un adevărat maestru al portretului feminin. De la ”Ginevra de Benci” și până la ”Mona Lisa”, portretele sale de femei sunt profunde și intuitive din punct de vedere psihologic. Fresca intitulată ”Cina cea de taină” din Milano este cea mai cunoscută reprezentare religioasă a tuturor timpurilor. Spirit universalist și inventator înnăscut, da Vinci a conceput mașini de zburat, un tanc, o mașină de socotit și multe altele”, a accentuat directorul adjunct al instituției.

Potrivit Luciei Postică, puține dintre invențiile sale au putut fi puse în practică în cursul vieții sale. Mici invenții, precum o mașină automată de bobinat și o mașină de încercat rezistența la întinderea firelor, au fost puse în aplicare încă de atunci. A făcut de asemenea mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii și hidrodinamicii, pe care, deși nu le-a publicat, au fost aplicate ulterior, influențând în mod categoric progresul științific.

Leonardo da Vinci s-a născut în data de 23 aprilie 1452 în orășelul Vinci din Toscana, fiind fiul nelegitim al lui Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci, un bogat notar florentin, și al Caterinei, țărancă. Din 1513 până în 1516, Leonardo da Vinci petrece mult timp în Vatican, unde lucra și pictorul Rafael. În 1516, intră în serviciul regelui Franței Francisc I, fiindu-i oferită o locuință lângă reședința regală Château d’Amboise, azi devenită muzeu, unde își petrece ultimii ani de viață.

img19008024

img19008024

img19008024

img19008024

img19008024

img19008024

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!