ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețurile la produsele alimentare au crescut la nivel global în luna octombrie

09:32 | 08.11.2019 Categorie: Externe

Roma, 8 nov. /MOLDPRES/. Prețurile la produsele alimentare au crescut la nivel global în luna octombrie a.c., pentru prima dată în ultimele cinci luni. Acest lucru a fost determinat în particular de majorarea semnificativă a cotațiilor internaționale pentru zahăr și cerealele de consum curent. Constatările au fost prezentate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite MOLDPRES.

Astfel, indicele FAO pentru prețurile la alimente a înregistrat o medie de 172,7 puncte în octombrie, fiind cu 1,7 la sută mai mare decât luna precedentă și cu 6,0 la sută mai mare decât în octombrie 2018.

Mai exact, indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 4,2 la sută în cursul lunii, la zahăr s-a majorat cu 5,8 la sută, la uleiurile vegetale - cu 0,5, la carne - cu 0,9 la sută. Totodată, prețurile cărnii de porc au crescut moderat, în timp ce cele la carnea de pasăre au scăzut din cauza disponibilităților sporite pentru export. Pe de altă parte, indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 0,7 la sută în octombrie.

De asemenea, FAO și-a redus prognoza pentru producția mondială de cereale în acest an. Mai exact, producția mondială de cereale grosiere în 2019 este de așteptat să crească cu 1,2 la sută, până la 1 425 milioane de tone, în timp ce se preconizează că cea de grâu va spori cu 4,5%, până la un nivel record de 765 milioane de tone. Prognoza pentru producția globală de orez este stabilită la 513,4 milioane de tone, puțin sub nivelul anului trecut.

Potrivit FAO, în 2020, cantitatea redusă de precipitații ar putea împiedica însămânțarea de culturi, inclusiv a grâului în Uniunea Europeană și a porumbului în America de Sud. Prognoza meteo este în general favorabilă culturilor plantate în Federația Rusă și Africa de Sud.

img19008993

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!