ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru

10:47 | 08.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc vineri, 8 noiembrie pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru, sărbătoare numită în popor Simedru, notează MOLDPRES.

În această zi, în toate bisericile de stil vechi din țară este oficiat serviciul divin. De ziua pomenirii Sfântului Dumitru, păstorii, pentru a afla cum va fi iarna, aştern pe iarbă un suman şi observă ce oaie va călca prima pe el. Dacă oaia e neagră, iarna va fi blândă. Dacă va fi una albă, ne aşteaptă o iarnă geroasă. Conform tradiţiei, Ziua pomenirii Sfântului Dumitru este considerată începutul iernii.

Se zice că primăvara, pe când se aude primul orăcăit al broaștelor, Sfântul Gheorghe întinde mâna spre Sfântul Dumitru, ia cheile, cu una din ele închizând iarna, iar cu alta deschizând primăvara. După ce toate păsările pleacă în țările calde și nu se aud broaștele, vântul tomnatic vâjâie prin câmpii și păduri, Sfântul Dumitru, tremurând de frig, întinde acum mâna el spre Sfântul Gheorghe, ia cheile și cu una din ele închide zilele frumoase cu soare, iar cu alta deschide iarna cu mânie asupra lumii. La Simedru prin multe locuri se termina pășunatul, se alegeau oile, se achitau cu păstorii și-i angajau pentru anul viitor. În popor se spune: „La Simedru ciobanii își caută stăpânii”.

Dimitrie sau Dumitru, fiul proconsulului roman din Salonic, a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Galeriu. El a fost botezat pe ascuns de părinţii săi, care erau creştini. Dimitrie a devenit un predicator, continuându-şi totodată cariera de militar. Pentru că l-a binecuvântat pe un tânăr soldat să-l înfrunte pe vandalul Lie, care ucidea creştini fără cruţare, Sfântul Dumitru a fost omorât din ordinul împăratului, iar trupul său a fost lăsat pradă fiarelor sălbatice. El a fost canonizat ca mare mucenic.

La scurt timp după moartea Sfântului Dumitru, la Salonic a fost ridicată o bazilică pe mormântul său. O sută de ani mai târziu, în timpul construcţiei unui nou templu, au fost descoperite moaştele sfântului mucenic. De câteva ori s-a încercat mutarea lor la Constantinopol, dar de fiecare dată Sfântul şi-a arătat misterios voinţa de a rămâne protectorul oraşului natal.

În  R. Moldova locuiesc peste 37 de mii de persoane care poartă numele Dumitru sau derivatele acestuia - Dimitrie, Dumitriţa şi Dumitra. Mulţi creștini îşi iau icoana Sfântului Dumitru ca hram al casei, să-i aibă în pază.

img19008999

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!