ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secţii de vot deschise în R. Moldova pentru alegerile prezidenţiale de la Bucureşti şi-au început activitatea

12:53 | 08.11.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Cetăţenii români aflaţi pe teritoriul R. Moldova îşi pot exercita dreptul la vot pentru alegerile prezidenţiale de la Bucureşti, începând cu ora 12.00 a zilei de vineri, 8 noiembrie. Pentru acest scrutin pe teritoriul ţării au fost deschise 37 secţii de vot care vor activa pe parcursul a trei zile, până duminică, 10 noiembrie, comunică MOLDPRES.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Chișinău, Daniel Ioniţă, a anunţat că cetățenii români care se află în Republica Moldova, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul țării, pot vota la orice secție de votare organizată în R. Moldova, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare. Anul acesta, în premieră în sistemul electoral românesc, cetăţenii români vor putea vota în străinătate începând cu ziua de vineri, 8 noiembrie.

Sâmbătă, 9 noiembrie şi duminică, 10 noiembrie votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00.  “Alegătorii care duminică la ora 21.00 se vor afla încă la sediul secţiei de vot, precum şi cei care vor fi în rând în afara sediului secţiei de votare, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59”, a spus Ioniţă.

La 10 noiembrie, în România vor avea loc alegeri prezidențiale. În cursa pentru șefia de la Palatul Cotroceni s-au înscris 14 candidați, printre care actualul preşedinte, Klaus Iohannis, și fostul premier, Viorica Dăncilă.

Conform legislaţiei României, președintele ţării se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați care au acumulate cele mai multe voturi.

img19009009

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!