ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ilie Cojocaru a vernisat o expoziție la Centrul ”C. Brâncuși”

17:25 | 08.11.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură cu genericul ”Recviem pentru Raisa” a artistului plastic Ilie Cojocaru a fost vernisată joi, 7 noiembrie, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 78 de lucrări realizate de autor în anii 80-90.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a menționat că aceasta este o expoziție în memoria soției artistului, Raisa Cojocaru, fost director al Școlii de arte plastice pentru copii din Ungheni, unde ei au activat împreună și au educat o pleiadă întreagă de artiști plastici.

”Expoziția ne-a surprins, pentru că în ultimii ani, Ilie Cojocaru expunea lucrări abstracte și foarte rafinate  cromatic. Or, de astă dată, artistul a prezentat lucrări mai vechi, o perioadă bună pentru el, când era cu compoziții figurative, peisaje, portrete etc. Sunt expuse multe portrete de-ale soției sale. Pentru el a început o nouă etapă - s-a întors de la pictura abstractă la cea figurativă”, a subliniat  președintele UAP.

Dumitru Bolboceanu i-a înmânat lui Ilie Cojocaru medalia ”Mihai Grecu” a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, pentru merite deosebite în artă și promovarea culturii naționale.

În cadrul evenimentului au mai vorbit artiștii plastici Ghenadie Jalbă, Tudor Zbârnea, Victor Cobzac ș.a.

Ilie Cojocaru s-a născut la 30 martie 1950 în orașul Ungheni. În 1970 a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chișinău. În 1985 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. De mai mulți ani, activează în calitate de profesor la Școala de arte plastice pentru copii din orașul Ungheni. Este membru fondator al Grupului Zece (1992). Are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 24 noiembrie.

img19009028

img19009028

img19009028

img19009028

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!