ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tehnici de xilogravură japoneză au fost prezentate la un muzeu din capitală

18:04 | 08.11.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Tehnici de xilogravură japoneză au fost prezentate vineri, 8 noiembrie în cadrul unui seminar cu genericul “Descoperă peisajul în xilogravura Ukiyo-e”, dedicat culturii nipone, care a avut loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției gazdă, Tudor Zbârnea a menționat că Muzeul Național de Artă al Moldovei colaborează fructuos cu Ambasada Japoniei la Chișinău, iar acest seminar este un eveniment  prealabil pentru expoziția Ukiyo-e din colecția muzeului, care va avea loc în luna ianuarie. Tot atunci va fi vernisată o expoziție a fotografului japonez Seli Yuki, care a fost prezent la eveniment.

În mesajul său de salut, Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Masanobu Yoshii, a afirmat că Ukiyo înseamnă lumea în mișcare și înseamnă pictură. ”Ukiyo-e înseamnă picturi ale lumii în mișcare. Majoritatea pieselor conțin imagini, diverse peisaje naturale, elemente istorice. Ele se păstrează în casele familiilor japoneze. În sec. XIX Ukiyo-e a ajuns și în Europa, fascinând artiștii din Occident, în mod special, pe cei ai școlii impresioniste. Astăzi, aproape 75 la sută din toate gravurile Ukiyo-e se găsesc în diverse colecții în afara Japoniei, inclusiv în R. Moldova, în acest muzeu. Seminarul de astăzi va contribui la aprofundarea cunoștințelor și intereselor Dumneavoastră despre cultura niponă, a mai spus diplomatul japonez.

Seminarul a fost condus de profesoara italiană de istorie a artei Rossella Menegazzo de la Universitatea din Milano și fotograful japonez Seli Yuki. Acesta a fost o introducere în domeniul de activitate a principalilor artişti ai genului Ukiyo-e, Hokusai, Hirodhige şi Yoshitoshi. Cele două abordări asupra peisajului, începând cu sec. XIX şi transformarea graduală a acestora sub influenţa artei din Vest, îşi ating apogeul în sec. XX, în lucrările lui Hasui.

Pe parcursul sec. XIX genul predominant este Meisho - „locuri vestite din Japonia”, remarcabil prin simbolica sa. Însă, după aşa-numita “deschidere” a Japoniei către țările din Vest, în a doua jumătate a sec. XIX, peisajul este reflectat, conceptual, într-un stil realist. În acest sens, lucrările din perioada târzie semnate de Hiroshige, denotă influenţa mijloacelor optice, care au dus la introducerea fotografiei în Japonia, în anii 1850, cu prim-planuri impresionante, şi ulterior, efecte vizuale care au fost utilizate în primele fotografii, colorate manual din perioada Meiji. Fotograful Yuki Seli, prin surprinderea peisajului, arată relaţia deosebită a japonezilor cu natura, şi felul în care compoziția şi perceperea individuală ale genului Ukiyo-e, devin parte organică a culturii vizuale nipone. 

img19009031

img19009031

img19009031

img19009031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!