ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova are un nou guvern

13:11 | 14.11.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. Parlamentul a acordat astăzi vot de încredere Cabinetului de miniştri condus de candidatul desemnat de şeful statului, Ion Chicu. Guvernul este unul minoritar şi a fost instaurat cu votul a 62 de deputaţi PSRM şi PD. Legislatorii din Blocul ACUM au părăsit sala de şedinţe, iar cei din Partidul ŞOR s-au abţinut de la vot, comunică MOLDPRES.

Ion Chicu a menţionat în faţa deputaţilor că guvernul minoritar pe care urmează să-l conducă va avea mandatul până la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020. „Considerând statutul de guvern minoritar, instituit în scopul redresării situației precare în majoritatea domeniilor social-economice din Republica Moldova, orizontul de timp al programului de activitate cu care venim astăzi în fața dumneavoastră se limitează la perioada de până la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020”, a spus Chicu.

El a specificat că a trasat deja priorităţi pe termen scurt pentru a redresa situaţia social-economică a țării în prag de iarnă. „Criza politică declanșată cu câteva zile în urmă poate avea repercusiuni extrem de grave în toate domeniile social-economice ale țării. De aceea, orice zi de prelungire a acestei crize va agrava și mai mult situația țării, în prag de iarnă”, a opinat Chicu.

Printre priorităţile enunţate de Chicu se numără reformarea justiţiei, resuscitarea administraţiei publice locale, intensificarea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare şi respectarea angajamentelor asumate de R. Moldova până în prezent.

Chicu a menţionat că va opta pentru reluarea iniţiativelor bune lansate de guvernele anterioare şi planifică să transforme Moldova într-un şantier. Noul cabinet va lucra şi la redresarea economiei, dezvoltarea ramurii IT, dar şi a turismului.

În finalul discursului, Ion Chicu a solicitat suportul deputaţilor şi a specificat că va veni ulterior cu un program de guvernare detaliat.

Deputaţii din Blocul ACUM au criticat noua garnitură guvernamentală şi au anunţat că Ion Chicu a fost desemnat cu grave încălcări ale legislaţiei.

Deputaţii democraţi au spus că susţin acest Guvern, însă votul lor nu este un cec în alb şi ei vor monitoriza strict activitatea miniştrilor.

Noul cabinet va fi format din nouă ministere şi va avea doi vicepremieri. Astfel, funcţia de viceprim-ministru, ministru al Finanţelor va fi deţinută de Sergiu Puşcuţă, care până astăzi a condus Serviciul Fiscal de Stat.

Fotoliul de vicepremier pentru Reintegrare i-a revenit fostului şef al Biroului politici de reintegrare, Alexandru Flenchea. Funcţia de ministru al Economiei şi Infrastructurii va fi exercitată de Anatol Usatîi, care până în prezent a activat în calitate de adjunct al başcanului Găgăuziei.

Portofoliul de ministru al Afacerilor Interne a revenit fostului ministru al Apărării, Pavel Voicu, iar în fotoliul de ministru al Justiţiei se va regăsi juristul PSRM, Fadei Nagacevschi. Ministerul Afacerilor Externe va fi condus de diplomatul Aureliu Ciocoi, iar cel al Apărării de generalul Victor Gaiciuc.

Ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării a fost desemnat Corneliu Popovici, care până astăzi a activat în calitate de consilier prezidenţial. Ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a devenit Viorica Dumbrăveanu, ex-secretar de stat în acelaşi minister în executivul PDM. Noul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, a activat până astăzi în calitate de consilier al preşedintelui în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice.

Şase din cei 11 membri ai noului executiv sunt consilieri prezidenţiali.

img19009181

img19009181

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!