ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul-concurs “Prezintă orchestra Folclor” și-a desemnat laureații

10:28 | 15.11.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Cea de-a V-a ediţie a Festivalului-concurs televizat al tinerilor interpreţi de muzică populară „Prezintă orchestra „Folclor” şi-a desemnat laureaţii. Ceremonia de înmânare a premiilor şi concertul de gală a avut loc joi seara, 14 noiembrie, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de Agenție, directorul festivalului, interpreta Silvia Goncear a menţionat că acesta are drept scop de a promova tinerii interpreţi de muzică populară, folclorul şi costumul național autentic. ”Ediția din acest an a fost una deosebită. La concurs au participat tineri instrumentiști și cântăreți foarte buni”, a remarcat Silvia Goncear.

În context, directorul artistic şi prim-dirijorul orchestrei „Folclor”, maestrul Petre Neamţu, preşedintele juriului, a subliniat că de la o ediţie la alta, festivalul are continuitate şi adună tot mai mulţi tineri interpreţi. ”Avem tineri interpreți foarte talentați. Ei constituie o adevărată comoară a neamului nostru. Încercăm să-i promovăm pe scenă, pentru ca lumea să-i cunoască. Îndeosebi pe instrumentiști, pe care publicul nu prea are de unde să-i știe. Ne-am dori să avem mai mulți participanți de la țară. Știm că în zonele rurale sunt interpreți autentici de mare valoare. Pe viitor, vom încerca să ne deplasăm în teritoriu și să-i aducem la festival”, a subliniat Petre Neamțu.

Din juriu au făcut parte dirijorii Petre Neamțu și Sergiu Ciuhrii, profesorul universitar Simion Duja, șeful Catedrei instrumente populare a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Vitalie Grib, interpretele Silvia Goncear, Zinaida Bobloceanu și Veta Ghimpu-Munteanu.

În posesia Marelui Premiu au intrat Ana Bragari (canto) și Victor Dumbrăveanu (caval, fluier, fluier îngemănat și ocarină). Premiul I a fost obținut de Nancy Sandu (canto) și Mădălina Ciorici (vioară). De premiul II s-au învrednicit Alexandru Ciubotaru (flaut),  Ion-Nicolai Nichita (nai), Laurenția Coptileț (canto) și Lina Berda (canto). Premiul III a fost luat de Roman Lepădatu (trompetă), Marian Goștiuc (acordeon), Danu Borș (clarinet), Vitalina Gârneț (vioară), Angela Laur, Diana Anghel și Irina Chirinciuc (canto). Diana Anghel a mai luat o mențiune pentru costum autentic.

Deținătoarea Marelui Premiu, Ana Bragari, a afirmat că acest premiu a însemnat foarte mult pentru ea. ”Am mai adăugat un premiu în palmaresul meu. Fiecare premiu mă motivează să muncesc în continuare cât mai mult, pentru a ajunge la nivelul pe care mi-l doresc. Îi mulțumesc profesoarei mele Viorica Cheptănaru, de la Centrul de Excelență  de Educație Artistică ”Ștefan Neaga”, precum și lui Vasile Moroșanu, Artist al Poporului, tatăl meu adoptiv, pentru că părinții mei au decedat în 2016”, a mai spus Ana  Bragari.

Evenimentul a fost organizat de instituţia-gazdă în colaborare cu Orchestra de muzică populară „Folclor” şi  Compania Publică „Teleradio Moldova”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău.

Prima ediţie a Festivalului-concurs televizat „Prezintă orchestra „Folclor” a avut loc în anul 2015.

img19009210

img19009210

img19009210

img19009210

img19009210

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!