ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poeta Iulia Hasdeu a fost comemorată la 150 de ani de la naștere

14:57 | 15.11.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. O expoziție foto-documentară și o conferință cu genericul ”Iulia Hasdeu – arhanghel de mândre prevestiri. 150 de ani de la naștere (1869 – 1888)” au avut loc joi, 14 noiembrie, la Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” de la Casa Scriitorilor din Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, scriitorul Vasile Malanețchi, moderatorul manifestării, a menționat că expoziția cuprinde cărți, publicații periodice în care este reflectată viața și activitatea Iuliei Hasdeu. ”Avem aici și ediția princeps a scrierilor Iuliei Hasdeu, apărute la Paris în anii 1989-1890. Primul volum – ”Muguri de aprilie” și cel de-al doilea – ”Cavalerism” - cuprind versuri, iar cel de-al treilea – piese de teatru. De asemenea, avem o galerie întreagă de fotografii, portrete, un tabel cronologic și referințe critice. Am expus și tabloul Iuliei Hasdeu, realizat de fostul ei profesor de la Paris, pictorul Diogene Maillart, precum și bustul lui B.P. Hasdeu, executat de Alexandru Plămădeală”, a precizat directorul muzeului.

Potrivit lui Vasile Malanețchi, vernisajul expoziției a fost urmat de o conferință susținută de istoricul literar, publicistul și dramaturgul din Ploiești, România, Octavian Onea, care timp de 30 de ani a fost director al Muzeului Memorial ”B.P. Hasdeu” de la Câmpina și care este un bun cunoscător ale vieții și operei literare a cărturarilor din dinastia Hasdeu: Tadeu Hâjdău (1769-1835), Alexandru Hâjdău (1811-1872),  Boleslav Hâjdău (1812-1892), B.P. Hasdeu, tatăl Iuliei Hasdeu (1838-1907) și Iulia Hasdeu (1869-1888).

La rândul său, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a afirmat că Iulia Hasdeu rămâne în literatura noastră ca un simbol al poeziei tinere și al geniului creator precoce. ”Ne bucură faptul că dinastia Hasdeu a avut rădăcini basarabene. A fost un talent nativ și polivalent. A dat și poezie, și piese de teatru, și proză. Cunoștea multe limbi străine. A fost îmbrățișată de cultura franceză. Personal, am avut ocazia să văd la Paris casa în care a locuit, edificiu pe care este instalată o placă comemorativă în limba franceză și se spune că în această casă a locuit un spirit ales, nobil”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

Iulia Hasdeu s-a născut la 14 noiembrie 1869, în familia scriitorului și savantului Bogdan Petriceicu-Hasdeu, la București. S-a manifestat în literatură, muzică (cursuri la Conservatorul din București, avea o minunată voce de soprană, după martorii contemporani) și pictură (cursuri particulare de desen și pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie.

Copil supradotat, la 8 ani neîmpliniți a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani, Iulia Hasdeu a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din București, după care a plecat la studii la Paris. A fost prima româncă ce a studiat la Sorbona, studiu început la 16 ani, uimindu-și profesorii cu talentul său. A scris preponderent poezie, dar și piese de teatru, povești și povestiri. Iulia Hasdeu s-a stins din viață la 29 septembrie 1888, la București. Tatăl său, Bogdan Petriceicu-Hasdeu a construit, în memoria ei, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Hasdeu.

img19009223

img19009223

img19009223

img19009223

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!