ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O placă în memoria artistului fotograf Nicolae Răileanu a fost dezvelită la Chișinău

18:19 | 15.11.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. O placă în memoria artistului fotograf Nicolae Răileanu, Maestru în Artă, a fost dezvelită vineri, 15 noiembrie, pe fațada Casei Scriitorilor din Moldova, la un an de la trecerea sa în eternitate, informează MOLDPRES.

Placa a fost instalată din inițiativa și cu străduința fostului prieten Vlad Ciumac, din contul mijloacelor financiare colectate de la foștii prieteni și colegi. Lucrarea a fost realizată de artistul plastic Leonid Popescu. Pe frontispiciu e scris următoarele ”În acest edificiu, între anii 1975-2018, s-a aflat atelierul de creație al artistului fotograf Nicolae Răileanu, Maestru în Artă”.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că Nicolae Răileanu a fost un cronicar fidel al evenimentelor din anii mișcării de eliberare și renaștere națională.

”Prin instalarea acestei plăci dorim să aducem în actualitate numele și imaginea lui Nicolae Răileanu, artist fotograf, cronicar al vieții Uniunii Scriitorilor și al celor mai importante evenimente din societatea noastră din ultimii 40 de ani. A fost un fotograf care a respins ideea fotografiei comerciale. A fost un fotograf artist, un fotograf care a încercat să excludă poza din poză, adică a pus un mare accent pe fotografia ca document istoric și literar. El a făcut o istorie a literaturii noastre în imagini. Vlad Ciumac a venit cu ideea de a instala această placă lângă fereastra care lumina în fiecare seară atelierul maestrului fotograf Nicolae Răileanu”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

La rândul său, artistul plastic Leonid Popescu, autorul lucrării, a afirmat că placa este făcută din granit negru și verde. ”Portretul e la fel din granit, după o poză din viața lui, realizată de scriitorul Mihai Poiată. Am redat chipul lui pe marmoră și granit”, a precizat Leonid Popescu.

În context, scriitorul Mihai Poiată a remarcat că Nicolae Răileanu a fost sufletul boemei din Chișinău. ”Dacă am aduna oamenii care l-au vizitat, care i-au fost oaspeți, care i-au fost prieteni, care l-au apreciat, am avea spuma societății noastre. Din sutele de fotografii pe care mi le-a lăsat să am grijă de ele, am selectat, deocamdată câteva sute pentru un album, intitulat ”Scriitorii când nu scriu”, care cuprinde peste 20 de compartimente. Sper că acesta va vedea în curând lumina tiparului”, a mai spus Mihai Poiată.

Directorul Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi, a afirmat că este un gest de respect și de apreciere dezvelirea acestei plăci memorială la geamul atelierului, unde timp de 45 de ani a trudit acest artist neobosit al imaginii. ”Noi facem în continuare expoziții, punem în valoare patrimoniul literar artistic și simțim permanent lipsa maestrului fotograf Nicolae Răileanu. Arhiva sa încă nu e pusă în valoare. Sunt semne că Nicolae Răileanu este necesar în continuare și ceea ce a lăsat el ca patrimoniu de  artă fotografică trebuie pus în valoare cât mai repede. Un pas următor, după editarea unui album sau a câtorva albume, ar fi să încercăm să întregim arhiva muzeului, unde trebuie să se păstreze de fapt toată creația fotografică a lui Nicolae Răileanu”, a constatat Vasile Malanețchi.

Cu amintiri despre regretatul artist fotograf au mai venit scriitorii Vitalie Răileanu și Nicolae Popa, istoricul  literar și dramaturgul român Octavian Onea, colaboratorul Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”, Vlad Ciumac ș.a.

Nicolae Răileanu s-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie internat nr. 1 din orașul Chișinău. A lucrat fotograf la Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. De la 4 iunie 1975 și până la sfârșitul vieții a lucrat în calitate de fotograf, apoi șef de laborator fotografic la Muzeul Național de Literatură ”Dimitrie Cantemir”. În 2000, Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia ”Mihai Eminescu”, iar în 2015 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”.  S-a stins din viață la 18 noiembrie 2018. Nicolae Răileanu a fost înmormântat la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din Chișinău.

img19009234

img19009234

img19009234

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!