ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Anul Nou pe vechi vom avea vreme liniştită şi însorită

13:47 | 13.01.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Anul Nou pe stil vechi, marcat la 14 ianuarie, va începe cu temperaturi pozitive ziua, ger noaptea, cer variabil preponderent însorit, fără precipitaţii, transmite MOLDPRES.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), marţi şi miercuri, 14-15 ianuarie, pe întreg teritoriul ţării, ziua, se aşteaptă valori termice de până la 8 grade Celsius. Noaptea termometrele vor indica până la 5 grade de ger, mai frig fiind tradiţional la nord.

În zilele următoare, în ţară se va înregistra o tendinţă de răcire, astfel încât la finele săptămânii curente valori negative ale termometrelor se aşteaptă şi în perioada diurnă.

Pe 14 ianuarie, creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile, unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii ortodoxe. De asemenea, este cel mai mare teolog creștin, despre care se spune că este păzitorul de duhuri rele. Potrivit tradiției, dacă de Sf. Vasile ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, oamenii vor fi sănătoşi, iar anul va fi unul bun.

În Ajunul Sfântului Vasile, conform unor obiceiuri străvechi, se așează 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care lună va ploua și în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea lună va fi ploioasă, dacă nu, este semn de secetă.

Anul Nou pe vechi, care este sărbătorit neoficial, a apărut odată cu schimbarea calendarului oficial. Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creștinilor ortodocși a apărut când unii credincioși au refuzat să adopte calendarul Gregorian și l-au menținut pe cel Iulian.

img20000229

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!