ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA au impus sancțiuni împotriva fostului lider PDM Vlad Plahotniuc

19:13 | 13.01.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Ex-liderul democraților Vlad Plahotniuc, dar și familia acestuia, nu vor mai putea obține vize de intrare pe teritoriul SUA după ce Secretarul de Stat Michael Pompeo l-a desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupție, comunică MOLDPRES.

Într-o declarație emisă astăzi, 13 ianuarie, Secretarul de Stat Michael Pompeo l-a desemnat pe fostul oficial Vladimir Plahotniuc pentru implicare în acte semnificative de corupție. „În capacitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova”, se arată în document.  

Potrivit legislației americane, din moment ce Secretarul de Stat desemnează oficiali ai guvernelor străine pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupție, acele persoane, precum și membrii apropiați ai familiilor lor, devin neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite. 

De asemenea, legea prevede ca Secretarul de Stat să desemneze sau să identifice în mod public sau privat pe acești oficiali și membrii apropriați ai familiilor lor. În afară de Plahotniuc, au fost desemnați public și soția sa Oxana Childescu, fiul său Timofei Plahotniuc și copilul lor minor.

În documentul emis de SUA se spune că “acțiunea de astăzi trimite un puternic semnal că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu poporul Republicii Moldova în lupta contra acesteia. Departamentul de Stat va continua să folosească aceste mecanisme pentru a promova responsabilizarea actorilor corupți atât în această regiune, cât și pe plan global“.

Fostul președinte al PDM nu a mai apărut în spaţiul public din Republica Moldova din data de 14 iunie 2019, atunci când democrații s-au retras de la guvernare. La finele anului trecut, și Elveția a anunțat că a impus interdicție de intrare în țară pentru Plahotniuc.

img20000238

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!