ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântărețul Ștefan Petrache s-a stins din viață

09:07 | 14.01.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară Ștefan Petrache, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii” s-a stins din viață luni seară, la vârsta de 70 de ani, informează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut ieri seară, la un post de televiziune de către fiica interpretului.

Solicitat de MOLDPRES, compozitorul Anatol Chiriac, Artist al Poporului, a menționat că a vorbit ieri seară, la 19.30, cu interpretul. ”M-a sunat el și am vorbit vreo jumătate de oră. Mi-a spus că îl deranjează un pic  respirația și i-am dorit o seară frumoasă. Ștefan Petrache a fost una dintre cele mai luminate minți. A fost un om foarte principial, integru și cu o minte lucidă. Era un smerit și privea realitatea așa cum este și întotdeauna avea o poziție clară asupra a tot ce se întâmpla”, a afirmat compozitorul.

Potrivit lui Anatol Chiriac, în 1977, Ștefan Petrache a lansat cântecul său ”De-aș avea” pe versurile lui Mihai Eminescu.

S-a născut la 8 mai 1949, în satul Vânători, raionul Nisporeni. Și-a făcut studiile la Institutul de Arte ”Gavriil Musicescu” din Chișinău (1978-1983). A fost solist în Orchestra Simfonică și de Estradă a Radioteleviziunii Moldovenești (1974-1975), în formațiile vocal-instrumentale ”Orizont” (1977), ”Contemporanul” (1978-1981), director artistic și solist al formației ”Plai”(1982-1987). 

Între anii 1988-1990, Ștefan Petrache a fost solist în formația de promovare a muzicii a Filarmonicii de Stat din Chișinău. A înregistrat piesele ”De-aș avea”, ”În august”, ”Chemarea casei părintești”, ”Ce-aș fi fost”, ”Crede-mă”, ”Balada haiducească”, ”Iubește”, ”Monolog” etc.

În 1986 a fost distins cu titlul onorific ”Artist Emerit”, în 2010 - cu titlul onorific ”Artist al Poporului”,  în 1993 - cu medalia ”Meritul Civic”, iar în 2014 - cu ”Ordinul Republicii.

Miercuri, 15 ianuarie, sicriul cu corpul neînsuflețit al regretatului cântăreț va fi depus la Catedrala ”Sfânta Teodora de la Sihla”, iar joi - la Palatul Național ”Nicolae Sulac”. Ștefan Petrache va fi înmormântat în aceeași zi la Cimitirul Central din str. Armenească din Chișinău.

img20000244

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!