ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Podul dintre Rezina şi Râbniţa a fost iluminat cu susţinerea UE

11:55 | 14.01.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Podul peste Nistru dintre orașele Rezina și Râbnița a fost iluminat în seara zilei de luni, 13 ianuarie, pentru prima dată din 1993. În cadrul unui proiect susținut de Uniunea Europeană, pe acest pod au fost instalați 12 piloni noi și montate 70 de becuri LED, eficiente din punct de vedere energetic, transmite MOLDPRES.

Podul are benzi pentru automobile, precum și trotuare, fiind benefic şi pentru pietoni. Potrivit autorilor proiectului, aproximativ 60 de mii de persoane din întreaga regiune vor putea circula în condiții de siguranță rutieră sporită, datorită iluminării simultane a întregului pod.

„Uniunea Europeană este încântată să finanțeze iluminarea acestui pod care leagă orașele gemene Rezina și Râbnița. Dincolo de simbolul puternic al acestuia pentru Programul UE “Măsuri de Promovare a Încrederii”, cel mai important este beneficiul concret pentru cetățenii ambelor orașe, care vor traversa acum podul într-un mediu sigur. Asta înseamnă pentru Uniunea Europeană să creeze încredere prin vorbe și prin fapte”, a declarat la inaugurarea sistemului de iluminare șeful Delegației UE în Republica Moldova, ambasadorul Peter Michalko.

„Probabil cel mai important aspect este puternicul potențial de promovare a încrederii al sistemului de iluminat public, care soluționează problemele comunităților și creează un mediu durabil pentru cooperarea peste Nistru”, a spus Dima Al-Khatib, Reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova.

La rândul său, un angajat la o fabrică din Râbniţa a afirmat că „acum e mult mai bine de trecut pe aici, chiar și noaptea târziu”.  

Suma totală a investiției în podul de la Râbniţa şi Rezina a constituit aproximativ 49 de mii de euro, dintre care aproape 34 de mii de euro este contribuția Uniunii Europene și 15 mii de euro - cea a autorităților locale din Rezina.

Iluminarea podului peste Nistru dintre orașele Rezina și Râbnița este unul din cele 14 proiecte de infrastructură selectate prin concurs deschis și realizate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, în perioada 2019-2021. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

img20000251

img20000251

img20000251

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!