ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul “Capra, Turca, Breaza” a fost organizat la Crihana Veche, Cahul

17:24 | 14.01.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Diferite tradiţii legate de sărbătorirea Sfântului Vasile (Anul Nou pe stil vechi) au fost respectate în sudul Republicii Moldova. Mai mulţi ani la rând obiceiurile sunt păstrate de locuitorii satului Crihana Veche, raionul Cahul, în cadrul Festivalului “Capra, Turca, Breaza”, transmite MOLDPRES.

“Capra, Turca, Breaza sunt tradiţii păstrate în satul nostru din moşi-strămoşi. Sunt obiceiuri foarte frumoase care ne reprezintă şi care suntem obligaţi să le păstrăm pentru copiii noştri“, a explicat Igor Miclauş, primarul satului Crihana Veche.

Cete de urători din această localitate au ieşit pe traseul Cahul – Giurgiuleşti, iar mijloacele de transport au fost colindate şi au putut să-şi continue calea doar după ce au achitat aşa-zisa „vamă”.

Este o tradiţie mai veche când tineri deghizaţi în costume specifice scot „Capra” pe acest drum şi le urează şoferilor „La Mulţi Ani!”. Totodată, nu rămâne necolindată nici o gospodărie din sat.

Acțiunea este încadrată în Festivalul regional al datinilor şi obiceiurilor de iarnă “Capra, Turca, Breaza”. Agenda evenimentului include programe artistice, expoziţii cu vânzare a obiectelor de artizanat şi bucatelor tradiţionale ce vor fi servite cu vin fiert ”ca la sud”.

La finalul sărbătorii, în centrul satului urmează a fi organizate lupte simbolice între cetele de colindători, care durează până când sunt rupte hainele „Caprei”. De obicei, priveliştea adună sute de spectatori din Crihana Veche, precum şi din alte localităţi.

„Ne bucurăm că este menţinut viu festivalul “Capra” şi  intenţionăm să păstrăm acest obicei frumos care se consideră că are proprietatea să spele de rele”, au afirmat mai mulţi săteni din Crihana Veche.   

Pe 14 ianuarie, creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile, unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii ortodoxe. De asemenea, el este cel mai mare teolog creștin, despre care se spune că este păzitorul de duhuri rele. Anul Nou pe vechi, care este sărbătorit neoficial, a apărut odată cu schimbarea calendarului oficial. Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creștinilor ortodocși a apărut când unii credincioși au refuzat să adopte calendarul Gregorian și l-au menținut pe cel Iulian.

img20000264

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!