ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție aniversară, dedicată lui Grigore Vieru, a fost inaugurată la Biblioteca Națională

14:14 | 13.02.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) a fost inaugurată joi, 13 februarie, expoziția-eveniment cu genericul „Grigore Vieru – poetul secolului grăbit”, prilejuită de împlinirea a 85 de ani de la nașterea regretatului scriitor, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în colaborare cu Direcția Generală a Arhivelor Naționale.

Directorul BNRM, Elena Pintilie, a specificat că expoziția cuprinde circa 180 de documente din colecțiile BNRM, documente personale, manuscrise, discuri de vinil, fotografii din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor, care ilustrează viața și opera celui mai citit poet contemporan.

„Grigore Vieru a scris pe înțelesul tuturor și fiecare din noi ne regăsim în poezia lui. Citindu-l, nu ai nevoie de dicționar.  El a fost un bun prieten al Bibliotecii Naționale. Încă din tinerețe, frecventa ședințele Cenaclului  literar „Miorița”, condus de criticul literar Mihai Cimpoi. Era oaspete frecvent la evenimentele culturale organizate în bibliotecă”, a subliniat Elena Pintilie.

La rândul său, scriitorul Iulian Filip a afirmat că poetul Grigore Vieru era iubit, respectat și adorat de către cititorii de toate vârstele. „Era un poet al tuturor. Am fost adeseori la întâlniri împreună cu el în satele noastre. Nu rata niciun angajament față de cititorii săi, oriunde ar fi fost invitat, fie la o grădiniță, școală sau Casă de Cultură”, a remarcat Iulian Filip.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. Este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuţe”, „Mama”, „Numele tău”, „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este şi autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 -  membru corespondent al acesteia. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe şcoli din R. Moldova, un bulevard din capitală şi o stradă din Iaşi, România, îi poartă numele.

Expoziția „Grigore Vieru – poetul secolului grăbit” va fi deschisă până la 31 martie.

  

img20001261

img20001261

img20001261

img20001261

img20001261

img20001261

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!