ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ion Daghi și-a expus lucrările la Centrul ”C. Brâncuși”

18:26 | 13.02.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură cu genericul ”Eminesciana plastică” a artistului plastic Ion Daghi a fost vernisată joi la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ion Daghi a menționat că în cadrul expoziției a prezentat 39 de lucrări din ciclul ”Natură, dragoste și flori”, închinat celor 39 de ani de viață ai lui Mihai Eminescu. ”Acesta este cel de-al doilea ciclu de lucrări dedicate lui Eminescu. Primul a fost compus tot din 39 de lucrări, inspirate din filosofia eminesciană, dintre care opt le-am inclus și în expoziția de față. Sunt preocupat de filosofia eminesciană încă din anul 1960, fiindcă filosofia ocupă toate direcțiile gândirii, în toate undele, atât socială, politică, cât și științifică, pedagogică etc. Toate acestea le cuprinde Eminescu. Este un geniu care nu se repetă în lume”, a accentuat Ion Daghi.

În alocuțiunea sa, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Ghenadie Jalbă, moderatorul manifestării, a menționat că vernisajul acestei expoziții este un eveniment important în viața culturală a țării. ”Maestrul lucrează de mult timp în această direcție, studiind aprofundat opera poetului național Mihai Eminescu. El a editat și un album intitulat ”Eminesciana plastică”. A expus lucrări cu această tematică atât în țară, cât și peste hotare, fiind premiat în repetate rânduri”, a remarcat Ghenadie Jalbă.

Potrivit președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, prin lucrările sale, Ion Daghi ne poartă în spațiul universului datorită creației lui Mihai Eminescu. ”Este unicul plastician din întreg spațiul românesc creația căruia, de mai bine de 60 de ani, este inspirată din cea a marelui poet Mihai Eminescu”, a constatat Dumitru Bolboceanu. El i-a înmânat lui Ion Daghi medalia ”Mihai Grecu” a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

Pe marginea creației autorului s-au mai pronunțat academicianul Ion Bostan, criticul de artă Constantin Spânu, cântărețul Ioan Paulencu, poetul Ion Căpiță ș.a.

Ion Daghi s-a născut la 16 august 1936 în comuna Olişcani, judeţul Orhei (în prezent raionul Șoldănești). A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice (1960) şi Academia de Arte şi Design din oraşul Harkov, Ucraina (1967). Din 1980 este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi din 1990 - doctor în pedagogie. În prezent, este  profesor la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă disciplinele Coloristica, Creația și Compoziția. A fost distins cu medaliile ”Meritul Civic”, ”Mihai Eminescu”, cu ordinul ”Gloria Muncii”, precum și cu numeroase premii. A avut mai multe expoziţii personale în R. Moldova şi România. Lucrările sale se păstrează în colecţii publice şi private din Belgia, Franţa, Germania, Israel, România, Rusia, Ucraina ș.a.

Expoziția va fi deschisă până la 1 martie.

img20001275

img20001275

img20001275

img20001275

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!