ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conferinţa de Securitate de la Munchen va aborda direcţia lumii occidentale şi numeroasele crize

19:37 | 13.02.2020 Categorie: Externe

Berlin, 13 feb. /MOLDPRES/. Preşedintele german Frank Walter Steinmeier inaugurează vineri o nouă ediţie a Conferinţei de Securitate de la Munchen, care se va desfăşura în contextul a numeroase crize internaţionale şi într-un moment în care, consideră directorul ei, Wolfgang Ischinger, sunt puse sub semnul întrebării ''valorile'' Occidentului, consemnează MOLDPRES cu referire la AGERPRES și EFE.

''Lumea a devenit mai periculoasă în ultimii ani. Pentru a acoperi toate crizele actuale am fi avut nevoie de cel puţin patru zile, nu de două zile şi jumătate'', a spus Ischinger în faţa presei la Berlin.

''De la A, de la Afganistan, şi până la Y, de la Yemen, crizele cuprind aproape întreg alfabetul, trecând prin S, de la Siria, şi U, de la Ucraina'', a mai spus el.

Organizatorii au dat unui document despre această conferinţă titlul 'Westlessness', un neologism englezesc care s-ar putea traduce prin ''mai puţin Occident'' sau ''vidul Occidentului''. Ideea acestui titlu, explică Ischinger, a fost să ilustreze actuala situaţie de securitate, în care ''valorile lumii occidentale'' sunt tot mai mult puse sub semnul întrebării. Această îndoială nu vine doar din exterior, ci şi în interiorul lumii occidentale, consensul cu privire la valorile comune este tot mai fragil, a mai spus gazda reuniunii, potrivit relatării agenţiei EFE. El consideră astfel că această conferinţă este cadrul adecvat pentru a discuta implicaţiile faptului că lumea occidentală nu poate ajunge la un acord pentru o strategie comună.

La conferinţa de la Munchen sunt aşteptaţi peste 500 de oficiali de rang înalt, printre care 40 de şefi de stat sau de guvern şi mai mult de 100 de miniştri de Externe sau ai Apărării.

Printre alţii, vor fi prezenţi preşedintele francez Emmanuel Macron, secretarul american de stat Mike Pompeo, premierul canadian Justin Trudeau, premierul olandez Mark Rutte, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, cel chinez, Wang Yi, şi iranian Mohammad Javad Zarif.

Din delegaţia americană vor face de asemenea parte secretarul Apărării, Mark Esper, şi cel al Energiei, Dan Brouillet. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, este şi ea aşteptată la conferinţă.

Vor mai veni la Munchen preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar printre reprezentanţii companiilor se va număra şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

În timpul conferinţei se vor desfăşura reuniuni bilaterale, va fi organizată o întâlnire a participanţilor la conferinţa de la Berlin privind Libia şi o alta a miniştrilor din statele coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Se vor aborda de asemenea cooperarea internaţională în combaterea noului coronavirus şi teme de securitate cibernetică.

Conferinţa de Securitate de la Munchen a fost creată în anul 1963 cu scopul de a le oferi politicienilor şi experţilor un cadru neutru de discuţie pentru problemele de securitate.

img20001279

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!