ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marele astronom Nicolae Donici a fost sărbătorit la Paris

19:48 | 13.02.2020 Categorie: Externe

Paris, 13 feb. /MOLDPRES/. Personalitatea lui Nicolae Donici, pionier al astronomiei româneşti, a fost evocată miercuri la Ambasada României la Paris, care a găzduit o ceremonie organizată în colaborare cu Uniunea Astronomică Internaţională, cea mai importantă organizaţie din domeniu, la care România a aderat în 1922, graţie demersurilor lui Nicolae Donici, a informat joi reprezentanţa diplomatică într-un comunicat de presă, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

La eveniment au fost prezenţi Ewine Van Dishoeck, preşedinta Uniunii Astronomice Internaţionale (UAI), Magda Stavinschi, cercetător onorific al Institutului Astronomic al Academiei Române, reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai mediilor ştiinţific şi academic şi studenţi.

Ambasadorul român Luca Niculescu a evocat, în mesajul său, cariera excepţională a celui care a fost numit "pionier al Uniunii Astronomice Internaţionale", amintind că România îi datorează lui Nicolae Donici aderarea sa la Uniunea Astronomică Internaţională.

Preşedinta UAI a trecut în revistă schimbările importante din domeniul astronomiei în cei 100 de ani de la fondarea Uniunii şi rolul major al lui Nicolae Donici, cu studii remarcabile în domeniul eclipselor solare. România a aderat la Uniunea Astronomică Internaţională în 1922, a amintit Van Dishoeck, iar Nicolae Donici a fost membru fondator al Uniunii şi membru de onoare al Academiei Române. Uniunea Astronomică Internaţională este unica abilitată să dea nume obiectelor cereşti, iar Ewine Van Dishoeck a menţionat că un asteroid poartă numele lui Nicolae Donici, aceasta fiind o sărbătorire eternă a carierei sale remarcabile, potrivit sursei citate.

Este istoria unui pionier, o istorie ce merită povestită şi care ne arată că astronomia este strâns legată de viaţa de zi cu zi, a spus la rândul său Magda Stavinschi, cercetător onorific al Institutului Astronomic al Academiei Române, al cărui director a fost timp de 15 ani. Ea a vorbit despre cariera şi viaţa lui Nicolae Donici, celebru pentru numeroasele eclipse studiate şi pentru care a călătorit în toată lumea - din Spania până în Cambodgia, din Portugalia până în Rusia sau Statele Unite.

Născut lângă Chişinău în 1874, Nicolae Donici a fondat în 1908 la Dubăsarii Vechi, pe malul drept al Nistrului, un observator privat, care avea să participe la cele mai importante cercetări de specialitate din acea vreme. Despre Nicolae Donici, Magda Stavinschi spune că poate fi considerat primul astrofizician român, iar personalitatea sa a fost o piatră de hotar în istoria astronomiei româneşti.

img20001280

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!